Б. Ничић: Борд да поштује закон, а институције Устав Косова

На протесту српских новинара и групе грађана, који је данас одржан  у Приштини,  председник Удружења новинара Србије на Косову и Метохији Будимир Ничић,  оптужио је Борд  косовског јавног сервиса да  је приликом избора кандидата свесно прекршио закон. Ничић је позвао представнике у институцијама косовске власти да поштују Устав.

„Ми као Удружење новинара Србије, са овог скупа шаљемо две поруке, једну Борду РТК да поштује закон, и другу централним косовским институцијама да поштују Устав“, рекао је Ничић у обраћању окуљеним колегама и грађанима.

Pristina 1 - Copy

Подсетивши да је Радио Телевизија Косова, самим тим и програм на српском језику као њен део, медијски сервис који се финансира од пара свих грађана, Ничић је напоменуо да и „грађани, новинари али и струковно удружење имају право да се интересују за рад РТК 2 и да указују на кршење закона на том каналу“.

„Као УНС посебно смо заинтересовани за процес избора директора РТК 2,  јер су најмање два кандидата за то место и наши чланови: Никола Крстић и Дарко Димитријевић“, рекао је Ничић.  Он је додао да не зна који су остали кандидати, „ јер је читав процес избора био потпуно нетраснспаренан, што представља кршење закона“.

Напомињући да у закону јасно пише, да радну групу чине  7 чланова, који морају бити медијски експерти, представници цивилног друштва и политички независне особе, Ничић је рекао да је „један од чланова радне групе политички саветник министра за Заједнице и повратак Далибора Јефтића, чиме је“,како је оценио, „закон прекршен и приликом избора чланова радне групе“.

Pristina 3

„Борд може да прекрши закон на два начина, свесно или несвесно. У овом случају то је учињено свесно, јер смo им протеклих дана указивали, а и данас указујемо, на то. Дакле, толико о РТК 2, за који многи кажу да је то оно што припада Србима по Ахтисаријевом плану и Уставу Косова.  Међутим, наш став је да то није оно што по Уставу припада Србима. Срби нису добили свој независни ТВ канал који им припада по члану 59, став 11, Устава Косова, у коме пише да нам припада независни српски ТВ канал, који ће имати фрекфенцију и који ће се емитовати на целој територији Косова. Овај канал не покрива целу територију Косова, нема фрекфенцију и није независан од Албанаца, јер нам Албанци бирају директора“, рекао је Ничић на простесту српских новинара и грађана који је одржан испред зграде Радио Косова у Приштини, у којој је и седиште Борда РТК.

 

И.М.