Јефтић обишао Витину, Бинач и Летницу

Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јефтић, посетио је Витину, села Бинач и Летницу, где је у разговору са мештанима и представницима локалне власти, обећао помоћ и позвао расељене Србе да се врате.

Јефтић је са председником Општине Витина Сокољом Халитијем разговарао о повратку и безбедности, али и о инфраструктурним пројектима које ће подржати министарство на чијем је челу. Министар за повратак и заједнице је најавио да ће то министарство финасирати радове на обнови цркве и чишћењу православног гробља  у Витини. Такође је обећао и финансијску помоћ за завршетак радова на речном кориту крај пута Бинач – Витина.

Говорећи о повратку, Јефтић је истакао да је веома важно да се расељени Срби из села Подгорце, у општини Витина, врате својим кућама.

„Министасртво за заједнице и повратак је тамо изградило 34 куће, у ранијем периоду. Међутим, те куће су данас празне, а те породице живе у општини Клокот, конкретно у селу Врбовац“, рекао је Јефтић. Он је навео да ће се у скорије време оргнизовати састанак са породицама које су заинтересоване да се врате у Подгорце.

„Оно што сам могао да чујем од градоначелника Хаљитија је да нема никаквих безбедносних проблема за повратак ових људи, што је, свакако,  добра информација, али ми желимо да и са породицама разговарамо и видимо разлоге због којих они нису хтели да се врате“, рекао је Јевтић.

DSC_0180

Косовски министар за повратак и заједнице Далибор Јефтић,  уручио је помоћ породици Ђурић у селу Бинач, а потом и обишао народну кухињу у суседној Летници, која је насељена заједницом Хрвата.

DSC_0209

Породици Докић из Летнице, ускоро ће почети изградња куће, саопштено је из Минстарства за повратак и заједнице.

И.М.