UNS i DNKiM: Pronaći i kazniti vandale koji četvrti put ruše ploču nestalim novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju ponovno rušenje ploče nestalim novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča – Zočište i traže od međunarodnih i kosovskih institucija da najzad otkriju ko iz godine u godinu čini ovaj vandalizam.

Sutra će se navršiti godina od kako su Perenićeve i Slavujeve kolege četvrti put postavile bronzanu ploču na mestu  gde su poslednji put viđeni. Nepoznate osobe polomile su i odnele ploču na kojoj je pisalo na srpskom i albanskom jeziku: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“. Na mestu obeležja ostali su samo stubovi.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu „zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji ali  počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM traže od  Euleksa i kosovske policije da  konačno počnu da  odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Đure Slavuja  i Ranka Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Novinar  i prevodilac Aleksandar Simović i fotoreporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, a radnik RTV Priština Mile Buljević je nestao iste godine. Među nestalim novinarima je i Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao  2000. godine.

Ubijeni su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Nijedna otmica i ubistvo novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji nije rasvetljeno.

 

Preuzeto: uns.org.rs