СНФ: Колико кошта ћутање о РТК2

Српски национални форум изражава забринутост због кршења Закона о Радио-телевизији Косово (РТК ) при избору директора РТК2 канала на српском језику, и захтева од српских представника да се огласе по овом питању. Управни одбор РТК изабрао је пре неколико дана за директора РТК 2, Николу Крстића који је до пре годину дана био заменик градоначелника Штрпца, што је у супротности са Законом о РТК. Посебно забрињава чињеница да се поводом овог проблема званично огласило само новинарско удружење УНС, а не и политички представници на Косову и у Београду.

Занимљиво је ћутање Листе Српска која се врло често оглашава због много мање битних ствари од ове. СНФ се пита и да ли је Никола Крстић „купио“ ћутање Марка Ђурића на еклатантно кршење закона, тиме што је један од 18 новинара који су потписали проглас којим га „бране“ од својих колега, који су се смрзавали у Јањеву децембра прошле године, чекајући га тамо, или је у питању нешто друго.

Зато СНФ позива Листу Српска и Канцеларију за Косово и Метохију да се изјасне да ли се принципијелно залажу за поштовање закона, посебно оних који се односе на српски народ, или то раде селективно у зависности од личних, партијских или других интереса.

СНФ је на сваком месту подвлачио професионалност медија који емитују програм на српском језику на Косову и Метохији, и захваљивао се на томе. Једини изузетак чинила је ТВ Мост из Звечана која је и иначе под директним надзором политичких елита, и која функционише по комесарском принципу. Да ли се тај принцип жели применити и на друге медије, и да се тиме Србима укине једно од преосталих права – право на информисање.

Уколико на кршење Закона, не реагује ни Листа Српска, ни Канцеларија за КиМ, па ни надлежни органи у Приштини, значи ли то да из неког разлога постоји прећутни пакт између наведених чинилаца, и колико ће тај пакт убудуће коштати српски народ?

Информативна служба СНФ

Грачаница, 30. мај 2016. године