Poklon i početak uspešne saradnje škola iz Gračanice i Beograda

Učenici Građevinsko – tehničke škole „Branko Žeželj“ iz Beograda, u pratnji svojih profesora,  uručili su danas pomoć u školskom priboru Građevinsko – saobraćajnoj školi u Gračanici. Pomoć je prikupljena u akciji koju su učenici i profesori ove beogradske škole organizovali nedavno.

Kolege i učenike iz Beograda, domaćini su sačekali na administrativnom prelazu Merdare, odakle su se zajedno uputili u Gračanicu, gde je za goste upriličen doček uz pogaču i so.

„Kompletan kolektiv naše škole obradovao je gest uečenika i kolega iz Beograda“, rekao je direktor Građevinsko – saobraćajne škole, Dejan Petković. „Ovo je samo početak saradnje i dubokog prijateljstva naših škola“, rekao je Petković i najavio bratimljenje dveju strukovnih škola.

STA43063

Dočekom domaćina bio je oduševljen i Aleksandar Stanisavljević, profesor istorije u Građevinsko- tehničkoj školi „Branko Žeželj“ iz Beograda.

„ Deca iz naše škole su su se sama organizovala“, kaže Stanisavljević.  „Posle jednog predavanja na času istorije, oni su došli do mene i rekli da žele da prikupe pomoć za vršnjake na Kosovu i Metohiji. Kolege i ja smo ih podržali i eto nas ovde“, ispričao je Aleksandar Stanisavljević.

Učenici i profesori Građevinsko – tehničke škole „Branko Žeželj“ organizovali su projekciju filma „Enklava“, kao i školski turnir u stonom tenisu. Prihod koji je tako prikupljen, upotrebljen je za kupovinu školskog pribora koji je poklonjen Građevinsko- saobraćajnoj školi u Gračanici.

„Želeli smo da pomognemo našim drugarima. Zašto i oni ne bi mogli da budu kao mi i imaju kvalitenije uslove za rad“, kaže Uroš Popović, učenik trećeg razreda Građevinsko – tehničke škole iz Beograda.  Uroš je, kaže,  prvi put u Gračanici, a o Kosovu i Metohiji je slušao samo u medijima.

„Sledeći put ćemo se sigurno organizovati bolje,  a ovo je prilika da pozovem sve svoje vršnjake da dođu u Beograd i budu naši gosti“, rekao je Uroš Popović.

I Urošev profesor istorije, Aleksandar Stanisavljević potvrđuje da je ovo tek početak  druženja učenika i nastavnika iz Beograda i Gračanice i saradnje obe šklole.

 

I.M.