Бриселски дијалог из новинарског угла

Највећи проблем новинара који раде на Косову, јесте нетранспарентност бриселских разговора, као и спровођење договреног, сматра већина новинара, учесника радионице, која је овог викенда одржана у Драчу у Албанији.

Радионица на тему „Бриселски дијалог из новинарског угла“, у организацији Косовске фондације за отворено друштво из Приштине, а у оквиру програма „Школа европских интеграција“ окупила је тридесетак новинара са Косова који извештавају на српском и ромском језику.

Дугогодишњи дописник „Коха Диторе“ и „Јутарњег листа“ из Загреба, Аугустин Паљокај, говорио је о организацији администрације Европске уније, али и детаљно појаснио које су конкретне надлежности појединих агенција унутар ње. Паљокај је рекао да новинари често употребљавају термин „поручују из Брисела“, не знајући тачно ко је шта рекао и у чије име, али је објаснио да и извештачи из седишта ЕУ имају проблема да добију праву информацију о резултатима дијалога.

„Ми усликамо делегације са Косова и из Србије, видимо их како су ушли у салу за састанке и питамо портпарола Европске уније, да ли су делегације дошле и да ли су почели преговори. Тада добијамо одговор: „Не можемо још увек то да вам потврдимо“, један је од примера које наводи Паљокај.

Дејан Анастасијевић, новинар београдског „Времена“ и дописник за више светских медијских кућа, говорећи о терминологији која се користи приликом извештавање о бриселским преговорима, посебно се осврнуо на термин „конструктивна нејасноћа“. Анастасијевић истиче да су тај термин увели челници Европске уније, како би свака страна у преговорима имала „добру причу за своје грађане“.

„Чак имамо и различите преводе, који се свесно дозвољавају од стране Европске уније, чије чланице желе да покажу јавности да се у Бриселу дешавају крупне ствари“, напоменуо је Анастасијевић.

20160604_101811

Учесници радионице, новинари који извештавају на српском и ромском језику, сматрају да су овакве радионице, корисно и искуство више за њих.

„ Посебно је задовољство слушати предавања и бити са новинарима који имају дугогодишње искуство у раду и извештавању из највиших европских и светских центара“, каже Живко Бишевац, новинар Радио Колашина из Зубиног Потока.

„Занимљиво је разговарати о Бриселском споразуму са колегама који извештавају са места где се одвијају разговори. Очигледно је да делимо исте проблеме током извештавања, а то су нетранспарентности дијалога и двоструко тумачење постигнутих договора“, став је Сање Соврлић, новинарке РТВ Мир из Лепосавића.

„Српски новинари са Косова немају пуно прилика да сагледају како дијалог Између Београда и Приштине изгледа из бриселског угла. Ово је изузетна прилика да са колегама Аугустином Паљокајем и Дејаном Анастасијевићем разменимо искустава и мишљења око овог процеса“, оцењује Дарко Димитријевић, новинар Радио Гораждевца.

logo1KFOS_329624_357057

Косовска фондација за отворено друштво је овом радионицом желела да новинарима пружи шансу да науче више од онога што се нуди у Школи европских интеграција, у оквиру редовног програма, каже Љуан Шлаку, директор фондације.

„Након што смо кренули са Школом европских интеграција, оценили смо да је далеко боље радити са мало професионалнијим групама које имају одређене интересе. Почели смо са новинарима и позвали све телевизије и остале медије на Косову као и два, ја мислим, изврсна познаваоца „бриселских прилика“ и регионалних односа, Аугустина Паљокаја и Дејана Анастасијевића“, каже Шлаку. Он је оценио да је направљен добар избор и теме и учесника, јер се новинари налазе пред великим изазовом који се односи на развојни део политика свих у региону, а посебно, како је рекао Шлаку, на Косову и у Србији.

А.Ћ.