Годишњица убиства Димитрија Поповића – Димитрије, симбол стадања у „слободи“

Паљењем свећа и полагањем цвећа крај спомен капеле у центру Грачанице, а пре тога и парастосом на гробљу,  породица и пријатељи су данас обележили дванаесту годишњицу од убиства Димитрија Поповића из Грачанице.

STA43071

Седамнаестогодишњи Димитрије Поповић био је ученик трећег разреда Mедицинске школе, убијен је из ватреног оружја,  испред киоска брзе хране у центру Грачанице. Двојица Албанаца, Алберт Краснићи и Лабинот Гаши, који су на Димитрија и још тројицу српских дечака пуцали из аутомобила у покрету, данас су на слободи. Гаши је одмах ослобођен, а Краснићи, који је тада био малолетан, осуђен је касније на шест година затвора.

„ Димитрије је симбол страдања у „слободи“, радовао јој се и мислио је да је рат заувек завршен, о томе сведоче и странице његовог дневника“, рекао је стриц убијеног дечака, књижевник Ратко Поповић. „Онај ко једном пролије крв, док је света и века, тражиће да се она увек пролива. Такве су ове наше комшије, које су чиниле злочине над злочинима“, рекао је Поповић у обраћању окуљенима крај спомен капеле у Грачаници.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је запалио свећу и положио цвеће крај спомен капеле посвећене Димитрију Поповићу.

STA43074

„ Да ли после свих жртава и жртве које је дао Димитрије имамо право да одустанемо, да ли имамо право да се жалимо и кукамо, да ли имамо право да не наставимо да се боримо и сачувамо свој опстанак и живот овде?“, запитао је  Стојановић.  Оценивши да је српски народ  „преживео најгоре и најтеже тренутке“  заменик косовског премијера је истако да је „време да саградимо бољи живот, како би се одужили пострадалима и како њихова жртва не би била узалудна“.

STA43076

„Убиство недужног српског младића Димитрија Поповића у Грачаници,  остаје дубоко урезано у животима свих нас и записано у историји једног немилог времена. Верујем да ће убиства наше деце остати само траг у прошлости, као опомена за будуће генерације. Наше је да се сећамо и да чувамо успомену на све оне недужно пострадале у последњих 15 година, да негујемо љубав и толеранцију и градимо нову заједничку будућност“, поручио је председник Општине Грачаница Владета Костић, који је са представницима Општине положио цвеће и запалио свећу крај спомен обележја убијеног српског дечака.

У знак сећања на убијеног Димитрија, у Грачаници се једанаесту годину  одржава меморијални турнир у малом фудбалу под називом „Играјмо за будућност памтимо Димитрија“.  Осим меморијалог турнира, Грачаница се Димитрију одужила и доделом награде која носи његово име, а која се традиционално додељује у оквиру „Видовданских свечаности“, рекао је књижевник Ратко Попивић.

И.М.