Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića – Dimitrije, simbol stadanja u „slobodi“

Paljenjem sveća i polaganjem cveća kraj spomen kapele u centru Gračanice, a pre toga i parastosom na groblju,  porodica i prijatelji su danas obeležili dvanaestu godišnjicu od ubistva Dimitrija Popovića iz Gračanice.

STA43071

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović bio je učenik trećeg razreda Medicinske škole, ubijen je iz vatrenog oružja,  ispred kioska brze hrane u centru Gračanice. Dvojica Albanaca, Albert Krasnići i Labinot Gaši, koji su na Dimitrija i još trojicu srpskih dečaka pucali iz automobila u pokretu, danas su na slobodi. Gaši je odmah oslobođen, a Krasnići, koji je tada bio maloletan, osuđen je kasnije na šest godina zatvora.

„ Dimitrije je simbol stradanja u „slobodi“, radovao joj se i mislio je da je rat zauvek završen, o tome svedoče i stranice njegovog dnevnika“, rekao je stric ubijenog dečaka, književnik Ratko Popović. „Onaj ko jednom prolije krv, dok je sveta i veka, tražiće da se ona uvek proliva. Takve su ove naše komšije, koje su činile zločine nad zločinima“, rekao je Popović u obraćanju okuljenima kraj spomen kapele u Gračanici.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je zapalio sveću i položio cveće kraj spomen kapele posvećene Dimitriju Popoviću.

STA43074

„ Da li posle svih žrtava i žrtve koje je dao Dimitrije imamo pravo da odustanemo, da li imamo pravo da se žalimo i kukamo, da li imamo pravo da ne nastavimo da se borimo i sačuvamo svoj opstanak i život ovde?“, zapitao je  Stojanović.  Ocenivši da je srpski narod  „preživeo najgore i najteže trenutke“  zamenik kosovskog premijera je istako da je „vreme da sagradimo bolji život, kako bi se odužili postradalima i kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna“.

STA43076

„Ubistvo nedužnog srpskog mladića Dimitrija Popovića u Gračanici,  ostaje duboko urezano u životima svih nas i zapisano u istoriji jednog nemilog vremena. Verujem da će ubistva naše dece ostati samo trag u prošlosti, kao opomena za buduće generacije. Naše je da se sećamo i da čuvamo uspomenu na sve one nedužno postradale u poslednjih 15 godina, da negujemo ljubav i toleranciju i gradimo novu zajedničku budućnost“, poručio je predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić, koji je sa predstavnicima Opštine položio cveće i zapalio sveću kraj spomen obeležja ubijenog srpskog dečaka.

U znak sećanja na ubijenog Dimitrija, u Gračanici se jedanaestu godinu  održava memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Igrajmo za budućnost pamtimo Dimitrija“.  Osim memorijalog turnira, Gračanica se Dimitriju odužila i dodelom nagrade koja nosi njegovo ime, a koja se tradicionalno dodeljuje u okviru „Vidovdanskih svečanosti“, rekao je književnik Ratko Popivić.

I.M.