Парк мира на главном ибарском мосту није уклоњен

До краја месеца јуна, текуће године, на основу договора у Бриселу, требало би да буде отворен за саобраћај главни мост на реци Ибар, који дели Косовску Митровицу на два града. Договор о мосту на Ибру, парафиран је у Бриселу 25. Августа, предвиђа реконструкцију моста и његово отварање за саобраћај, као и претварање улице Краља Петра у Северној Митровици у пешачку зону, у истом року.

Раније је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, објавила да су у закључцима Радне групе за слободу кретања/мост, обе стране, Београд и Приштина, затражиле од ЕУ да ревитализује мост у Митровици и његово окружжење, у складу са препорукама техничке процене и на основу архитектонског пројекта од 29. јуна 2015. године, око кога су се сложиле обе стране.

„Мост ће бити отворен за саобраћај до лета, најкасније до краја јуна 2016. године“, наведено је у споразуму. Такође, за крај јуна је предвиђена и ревитализација улице Краља Петра, главне улице у Северној Митровици, односно њено претварање у пешачку зону.

„Радна група ће заједно са оба градоначелника током процеса ревитализације редовно пратити и преиспитивати политичке и безбедносне услове у општинама“, предвиђа споразум, као и да ће се у међувремену решити питање админситративног разграничења изнеђу Северне и Јужне Митровице.

Екипа Грачаница онлајн је била на главном мосту на реци Ибар и успела да сними “радове” на њему. Осим ограде од лимених табли, радова нема, као ни грађевинских машина. Отворена је једино уска пешачка стаза. На јужној страни моста налазе се припадници КФОР-а, тј. италијански карабињери, док су на северној страни, повремено видљиви косовски полицајци. Чак и такозвани парк мира, који су направили Срби, а нису прихватили Албанци, није уклоњен.

Парк мира на главном ибарском мосту није уклоњен

А.Ћ.