Видовданаска ликовна колонија: Сусрет уметника са заоставштином

Видовданска ликовна колонија, која се осамнаесту годину заредом одржава у Грачаници, ове године је окупила 9 ликовних стваралаца из уже Србије, али и са простора Косова и Метохије.

„Потрудили смо се да и ове године направимо спој младости и искуства, тако да на ликовној колонији имамо и универзитетске професоре, слободне уметнике, али и студенте који завршавају академију или су на мастер или докторским студијама“, каже уредник галерије Дома културе у Грачаници Небојша Јефтић. Јефтић напомиње да се током селекције водило рачуна о томе да се обухвате већи „уметнички центри“ у Србији.

„Позвали смо ликовне ствараоце из Београда, Сомбора, Лознице, Ниша, а овде су и младе снаге са Косова и Метохије“, каже Јефтић.

Татјана Димитријевић, академски сликар из Сомбора, на Косову је први пут била пре 30 година. Поновни долазак и сусрет са Косовом, какво памти и какво је сада, на њу је, оставило снажан утисак.

„ Ја сам покушала да емоцију, коју сам доживела поновним доласком овде, пренесем на платно, сликар пре свега то покушава. То је емоција која није описива речима и управо због тога се и бавим апстрактним сликарством. У апстракцији је доминантан ликовни израз кроз боју, што је можда и најчистији израз“, каже Димитријевићева.

STA43077

Ликовна колонија и поновни долазак на Косово и Метохију, Татајну су инспирисали да наслика две слике.

„На Косову сам се први пут, још као студен ликовне академије, сусрела са нашом заоставштином. Таква сусретања увек дубоко утичи на човека. Обилазак Богородице Љевишке, први сусрет са прелепом Грачаницом и сам утисак који је на мене оставила црква Светог Спаса, на брду у Призрену, разлозлог су што сам се одлучила да тај доживљај реалистички пренесем на још једну своју слику“, каже Татјана.

„ С једне стране сам покушала да апстрактном сликом искажем снажан осећај сусрета са Косовом данас, док сам другом сликом желела да свој визуелни утисак и лепоту призренских цркава пренесем кроз боје које сам наносила.  То је мој утисак овог простора, који је тако свет“, каже академска сликарка из Сомбора, Татјана Димитријевић.

STA43080

Видовданска ликовна колонија биће завршена 25. јуна, изложбом радова и доделом награда. Традиционално, за свеукупно стваралаштво из области ликовне уметности додељује се „Лонгин“ као и награда за најбољег младог уметника.

И.М.