Испод старог града Немањића, ново српско насеље

Данас је у Звечану положен камен темељац за повратничко насеље “Сунчана долина”. У насељу ће бити изграђено између 225 и 300 стамбених објеката, са пратећом инфраструктуром, а 1500 људи, повратника из централне Србије на Косово, осим стамбеног питања, решиће и егзестенцијалне проблеме, јер ће из сваке породице по један члан бити запослен.

Камен темељац су положили Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, председник Привременог органа општине Звечан, Иван Тодосијевић и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

Насеље “Сунчана долина” је највећи пројекат од деведесет девете године, рекао је председник Привременог органа општине Звечан, Иван Тодосијевић, нагласивши да овим пројектом држава Србија показује да је посвећена повратку и опстанку Срба на Косову и Метохији и да је овај простор њен неотуђиви део.

“Специфичност овог пројекта јесте то што ће да буде одржив, јер сви они који се буду уселили овде, добиће и радно место”, рекао је Тодосијевић, захваливши се свима који су препознали да је овај пројекат од великог националног значаја за косовске Србе и државу Србију.

Темељ будућег насеља, подно старе немањићке тврђаве, освештао је владика Теодосије са свештенством Епархије рашко-призренске. Владика је позвао све расељене да се врате, а све који су на Косову, да ту и остану.

“Све ово што чинимо данас, и Влада Републике Србије, и општина Звечан и Епархија рашко-призренска, јесте у циљу да се створе услови да се наши сународници, који су невољно напустили своје домове, који су отишли са Косова и Метохије, а који желе да се врате и поново живе на овим светим просторима, заиста и врате. Наша дужност је да им омогућимо повратак”, рекао је владика Теодосије, позивајући Србе да сви заједно живе на Косову и Метохији и “тиме потврде да ови простори припадају нама и да смо их наследили од наших светих предака.”

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, идејни творац пројекта “Сунчана долина” поручио је да данашње полагање камена темељца за изградњу овог насеља за прогнане и расељене, који желе да се врате на Косово, није порука мржње ни према коме, већ порука љубави према сопственом народу. Ђурић је подсетио да изградња највећег насеља за повратнике, симболично почиње управо на данашњи дан, када је са Косова 1999.године, кренула колона српских невољника и страдалника.

“Данас, 9. јуна 2016.године, ми одавде из Звечана, из подножја овог великог и лепог српског средњовековног града, објављујемо почетак ере повратка, почетак времена у коме ћемо се заједно и сложно, сви, и Српска православна црква, Епархија рашко-призренска, и наши представници у покрајинској влади, и наши представници у органима локалне самоуправе и грађани, заједнички укључити у борбу да наше људе који су са Косова и Метохије протерани, на Косово и Метохију вратимо. За њих не тражимо ништа, осим права да живе као своји на своме, тамо где и јесу своји на своме и где су одувек били своји на своме”, истакао је Ђурић.

Повратничко насеље “Сунчана долина”, почиње да се гради на простору између Звечана и Северне Митровице, а изградњу финансирају Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска и општина Звечан. Церемонији полагања камена темељца, присуствовали су представници Срба у локалним и централним институцијама Косова, као и представници институција које функционишу у систему Републике Србије.

This slideshow requires JavaScript.

А.Ћ.