Висока комесарка ОЕБС-а разговарала са представницима Општине Грачаница

Висока Комесарка ОЕБС-а за националне мањине Астрид Торс, састала се данас  са председницом Скупштине општине Грачаница, Бранкицом Костић и замеником председника за мањинске заједнице Себастијаном Шерифовићем. На састанку се разговарало о проблемима заједница, спровођењу законских одредби, али и о образовању и нострификацији диплома.

У разговору са комесарком ОЕБС-а, председница Скупштине општине Грачаница Бранкица Косић се посебно осврнула на проблеме заједнице.

„У протеклих 17 година српска заједница се суочавала са превише проблема. Људи су били решени да остану, али је тај останак пратило пуно компликација. Много тога се променило, јер данас причамо о многим правима, о правима жена. Пуно се радило на самом пољу безбедности, али се мора још пуно напора уложити, како би се преважишли управо ти проблеми. Један од великих проблема јесте и онај са имовином, затим образовањем јер је за мене оно најбитније, ако имамо доброг економисту имаћемо и јаку државу. Мора се много уложити, како би се људи вратили“, рекла је Костићева.

Заменик председника за мањинске заједнице Себастијан Шерифовић, подсетио је комесарку ОЕБС-а да је Грачаница прва општина на Косову која је увела ромски, као званичан службени језик. Шерифовић је навео и да постоје  проблеми за спровођење већ постојећих закона, када су у питању мањинске заједнице.