B. Kostić: Zadržavanje udžbenika na Carini kršenje osnovnih ljudskih prava, prava na život i na obrazovanje

Pravo na obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava, kaže predsednica Skupštine opštine Gračanica Brankica Kostić komentarišući odluku kosovkih vlasti da se zabrani isporuka srpskih udžbenika.

Zadržavanje srpskih udžbeika i knjiga od strane kosovske carine predstavlja pitanje flagrantnog kršenja osnovnih ljudskih prava, koje treba što što pre rešavati i konačno skloniti za dnevnog reda, ocenila je Kostićeva u izjavi za Radio 038 iz Gračanice.  Ona je dodala da je o odluci prištinskih vlasti da zabrane isporuku srpskih udžbenika obavestila i visoku komesarku OEBS-a Astrit Tors s kojom je razgovarala juče u Gračanici.

„To je bio jedan od prvih problema sa kojima smo upoznali komesarku Tors. Takođe smo izneli i stav da mere reciprociteta predstavljaju flagranto kršenje ljudsih prava i da se one konačno moraju  skloniti sa dnevnog reda“, rekla je Kostićeva i napomenula da je pravo na obrazovanje, osnovno ljudsko pravo.

„Kako jedno društvo može da napreduje, ukoliko se deci zabranjuju udžbenici iz kojih bi učili. Potrebni su nam udžbenici i to je jedno od osnovnih ljudskih prava, kao što je i pravo na život“, rekla je Kostićeva.

Prištinske vlasti zabranu „unosa“ srpskih udžbenika na Kosovo poistovećuju sa nomogućnošću otrpremanja albanskih udžbenika u škole na području opština Preševo, Medveđa i Bujanovac. Međutim, postavlja se pitanje da li je obrazloženje kosovskih vlasti opravdano i dopustivo, s obzirom na dosadašnje dogovore između Beograda i Prištine, po kojima je ostavljena mogućnost da se obrazovanje u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji obavlja po obrazovnom sistemu Republike Srbije.

 

I.M.