Na Kosovo mogu samo manje pošiljke srpskih knjiga – udžbenici STOP!

Knjige koje nisu školski udžbenici ubuduće neće biti zaplenjivane od strane Kosovske carine, pod uslovom da na pošiljkama bude naglašeno da to nisu udžbenici i da njihova vrednost ne prelazi iznos veći od 22 evra, kaže Bojan Todorović, savetnik u Kabinetu zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića. Todorović napominje da će u suprotnom, Kosovska carina naplaćivati porez na dodatnu vrednost, prenosi Radio 038 iz Gračanice.

Odluku o zabrani uvoza knjiga, kao meru reciprociteta, donelo je kosovsko Ministarstvo za obrazovnje, jer vlasti Republike Srbije zabranjuju pošiljke kosvskih udžbenika za Bujanovac, Medveđu i Preševo.

„To je problem koji datira od ranije i koji se, po svemu sudeći, mora rešavati na višim instancama, ocenio je Todorović koji se u Kosovskoj Mitorvici sastao sa predstavnicima Kosovske carine.

„Posle sastanka sa predsavnicima Carine utvrdili smo da nema zabrane uvoza za ostale knjige, dok za udžbenike ona i dalje važi“, kaže Todorović.

On dodaje da je dogovoreno, da se knjige koje nisu udžbenici, ubuduće ne plene od strane carinika, kako je to bio slučaj u proteklih nekoliko dana.

„Poručioci, čije su knjige već zaplenjene mogu da se jave na terminal Kosovske carine i da ih podignu, ukoliko je vrednost pošiljke veća od 22 evra, moraće da plate PDV. Ukoliko u međuvremenu dođe do novih problema,  da se knjige vraćaju nazad, a da nisu u pitanju udžbenici, to treba prijaviti Kabinetu zamenika premijera Branimira Stojanovića na telefon: 038 200 14 604“, kaže Todorović.

I.M.