На Косово могу само мање пошиљке српских књига – уџбеници СТОП!

Књиге које нису школски уџбеници убудуће неће бити заплењиване од стране Косовске царине, под условом да на пошиљкама буде наглашено да то нису уџбеници и да њихова вредност не прелази износ већи од 22 евра, каже Бојан Тодоровић, саветник у Кабинету заменика премијера Косова Бранимира Стојановића. Тодоровић напомиње да ће у супротном, Косовска царина наплаћивати порез на додатну вредност, преноси Радио 038 из Грачанице.

Одлуку о забрани увоза књига, као меру реципроцитета, донело је косовско Министарство за образовње, јер власти Републике Србије забрањују пошиљке косвских уџбеника за Бујановац, Медвеђу и Прешево.

„То је проблем који датира од раније и који се, по свему судећи, мора решавати на вишим инстанцама, оценио је Тодоровић који се у Косовској Миторвици састао са представницима Косовске царине.

„После састанка са предсавницима Царине утврдили смо да нема забране увоза за остале књиге, док за уџбенике она и даље важи“, каже Тодоровић.

Он додаје да је договорено, да се књиге које нису уџбеници, убудуће не плене од стране цариника, како је то био случај у протеклих неколико дана.

„Поручиоци, чије су књиге већ заплењене могу да се јаве на терминал Косовске царине и да их подигну, уколико је вредност пошиљке већа од 22 евра, мораће да плате ПДВ. Уколико у међувремену дође до нових проблема,  да се књиге враћају назад, а да нису у питању уџбеници, то треба пријавити Кабинету заменика премијера Бранимира Стојановића на телефон: 038 200 14 604“, каже Тодоровић.

И.М.