Велика Хоча, добро место за улагање

Више од 20 пројеката из области образовања, здравства, инфраструктуре,туризма, пољопривреде, спорта и културе, који су у платформи „Наш план“ означени као приоритети, представљено је дданас у Великој Хочи, кao  и пројектни тим, за чији рад је средства обезбедила Амбасада Краљевине Норвешке на Косову. Презентацију пројеката подршке локалним самоуправама са већинским српским становништвом, на основу платформе „Наш план“, организовали су заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић и директор Канцеларије за заједнице у Влади Косова, Иван Томић.

Бранимир Стојановић је, представљајући приоритетне пројекте, рекао да да је њихов основни циљ оснаживање локалних самоуправа и унапређење друштвено-економских услова за одрживи развој.

„Данас смо разговарали о пројектима које смо са овдашњим људима издвојили као најприоритетније, а такође по први пут смо представили и наш пројектни тим који ће бити на располагању свим потенцијалним донаторима и свим могућим агенцијама које желе да раде са нама на побољшању животних услова и на побољшању економских услова за живот. Намерно смо најпре кренули из Велике Хоче и Ораховца, зато што је ово једна од средина у којима се најтеже живи, али која има највећи потенцијал да се тај тежак економски живот промени на боље. Видели смо данас да овде има пуно материјала за развој туризма, али и пољопривреде и стога овде не сме да буде овако лоше стање, а заједничким радом, ми то сигурно можемо да променимо“, рекао је Стојановић.

Амбадсадор Краљевине Норвешке на Косову, Јан Брату, казао је да је Велика Хоча средина у коју треба улагати и да су пројекти предвиђени „Нашим планом“, добри и корисни за мештане овог села.

“Морамо да радимо на развоју ових потенцијала. Велика Хоча има потенцијала за туризам, за производњу вина, прелепо је село и ја сам сигуран да би многи туристи желели да дођу и посете Велику Хочу. Могу да кажем да ћемо наставити да радимо овде, ово је добар почетак, посао за људе је јако важан, а свима је потребеан посао. Велика Хоча има толико потенцијала да је могуће направити посао за све људе“, нагласио је Брату.

Презентацији пројеката је присуствовао и шеф Канцеларије за везу Словачке, Љубомир Батару, који је обећао помоћ своје земље развоју, како је рекао „овог лепог села“.После презентације пројеката и представљања пројектног тима,

Наредне презентације приоритетних пројеката из платформе „Наш план“ одржаће се у Прилужју и Племетини, затим у Истоку, Клини и Гораждевцу.

А.Ћ.