Velika Hoča, dobro mesto za ulaganje

Više od 20 projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, infrastrukture,turizma, poljoprivrede, sporta i kulture, koji su u platformi „Naš plan“ označeni kao prioriteti, predstavljeno je ddanas u Velikoj Hoči, kao  i projektni tim, za čiji rad je sredstva obezbedila Ambasada Kraljevine Norveške na Kosovu. Prezentaciju projekata podrške lokalnim samoupravama sa većinskim srpskim stanovništvom, na osnovu platforme „Naš plan“, organizovali su zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i direktor Kancelarije za zajednice u Vladi Kosova, Ivan Tomić.

Branimir Stojanović je, predstavljajući prioritetne projekte, rekao da da je njihov osnovni cilj osnaživanje lokalnih samouprava i unapređenje društveno-ekonomskih uslova za održivi razvoj.

„Danas smo razgovarali o projektima koje smo sa ovdašnjim ljudima izdvojili kao najprioritetnije, a takođe po prvi put smo predstavili i naš projektni tim koji će biti na raspolaganju svim potencijalnim donatorima i svim mogućim agencijama koje žele da rade sa nama na poboljšanju životnih uslova i na poboljšanju ekonomskih uslova za život. Namerno smo najpre krenuli iz Velike Hoče i Orahovca, zato što je ovo jedna od sredina u kojima se najteže živi, ali koja ima najveći potencijal da se taj težak ekonomski život promeni na bolje. Videli smo danas da ovde ima puno materijala za razvoj turizma, ali i poljoprivrede i stoga ovde ne sme da bude ovako loše stanje, a zajedničkim radom, mi to sigurno možemo da promenimo“, rekao je Stojanović.

Ambadsador Kraljevine Norveške na Kosovu, Jan Bratu, kazao je da je Velika Hoča sredina u koju treba ulagati i da su projekti predviđeni „Našim planom“, dobri i korisni za meštane ovog sela.

“Moramo da radimo na razvoju ovih potencijala. Velika Hoča ima potencijala za turizam, za proizvodnju vina, prelepo je selo i ja sam siguran da bi mnogi turisti želeli da dođu i posete Veliku Hoču. Mogu da kažem da ćemo nastaviti da radimo ovde, ovo je dobar početak, posao za ljude je jako važan, a svima je potrebean posao. Velika Hoča ima toliko potencijala da je moguće napraviti posao za sve ljude“, naglasio je Bratu.

Prezentaciji projekata je prisustvovao i šef Kancelarije za vezu Slovačke, Ljubomir Bataru, koji je obećao pomoć svoje zemlje razvoju, kako je rekao „ovog lepog sela“.Posle prezentacije projekata i predstavljanja projektnog tima,

Naredne prezentacije prioritetnih projekata iz platforme „Naš plan“ održaće se u Prilužju i Plemetini, zatim u Istoku, Klini i Goraždevcu.

A.Ć.