Poljoprivreda, šansa i pokretač razvoja u srpskim sredinama na KiM

Gračanička inicijtiva za održivi razvoj (GIOR) je nevladina organizacija koja u svom programu ima dva cilja, razvoj poljoprivrede i zaštitu životne sredine. Njihove aktivnosti su trenutno usmerene na razvoj poljoprivrede, a cilj je da se na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, ali i opštine Gračanica,  usvoje i primenjuju evropski poljoprivredni modeli, kaže program-menadžer GIOR-a Ivan Todorović.

GIOR

Ocena i preporuka civilnog sektora je da poljoprivreda može da postane ekonomski pokretač razvoja u srpskim sredinama, uz dobro planiranje i odabir kultura, u čiju će se proizvodnju ulagati.  Ohrabrujuće je to što se sve više poljoprivrednika okreće novim metodama proizvodnje i to onih kultura, za kojima vlada potražnja na tržištu.

“Svedoci smo da se u poslednje tri godine i u našem kraju poljoprivrednici odlučuju za ekonomsku dobit koja je, uz primenu savremenih agrotehničkih metoda, uglavnom i zagarantovana. Potencijal imamo, ali treba raditi na promociji“  kaže Todorović.

U cilju promocije poljoprivrede u GIOR-u pokreću i internet izdanje, magazin za poljoprivrednike „Rodna Zemlja“. To će ujedno biti i prvi poljoprivredni portal na Kosovu.

Magazin, kroz program komisije malih grantova, pomaže Američka ambasada u Prištini. Cilj je, kako kaže Todorović, da se o poljoprivredi afirmativno piše, da poljopirvrednici mogu na jednom mestu, i to na srpskom jeziku, pronaći informcije koje stižu iz  centralnih i lokalnih institucija, Ministarstva poljoprivrede i Agencije za ruralni razvoj.

postani dopisnik

Magazin „Rodna zemlja“, posebno će se fokusirati i na savete poljoprivrednih sturčnjaka, priče uspešnih poljoprvivrednika, kao i na ponudu savremene mehanizacije na našem tržištu.

Kada je promocija poljoprivrede u pitanju, u GIOR-u planiraju i organizaciju Dana poljoprivrednika. Ona će se održati 19. septembra u okviru obeležavanja Dana opštine Gračanica.

„Planiramo  da Sajam i Dan poljoprivrednika održimo u Donjoj Gušterici, pozovemo najuspešnije poljoprivrednike, predstavimo modernu mehanizaciju, a programom smo  predvideli i okupljanje žena na „Pogačijadi“, takmičenju za najbolje pripremljenu kosovsku pogaču“, kaže Ivan Todorović, program–menadžer GIOR-a.

I.M.