Пољопривреда, шанса и покретач развоја у српским срединама на КиМ

Грачаничка иницијтива за одрживи развој (ГИОР) је невладина организација која у свом програму има два циља, развој пољопривреде и заштиту животне средине. Њиховe активности су тренутно усмеренe на развој пољопривреде, а циљ је да се на читавој територији Косова и Метохије, али и општине Грачаница,  усвоје и примењују европски пољопривредни модели, каже програм-менаџер ГИОР-а Иван Тодоровић.

GIOR

Оцена и препорука цивилног сектора је да пољопривреда може да постане економски покретач развоја у српским срединама, уз добро планирање и одабир култура, у чију ће се производњу улагати.  Охрабрујуће је то што се све више пољопривредника окреће новим методама производње и то оних култура, за којима влада потражња на тржишту.

“Сведоци смо да се у последње три године и у нашем крају пољопривредници одлучују за економску добит која је, уз примену савремених агротехничких метода, углавном и загарантована. Потенцијал имамо, али треба радити на промоцији“  каже Тодоровић.

У циљу промоције пољопривреде у ГИОР-у покрећу и интернет издање, магазин за пољопривреднике „Родна Земља“. То ће уједно бити и први пољопривредни портал на Косову.

Магазин, кроз програм комисије малих грантова, помаже Америчка амбасада у Приштини. Циљ је, како каже Тодоровић, да се о пољопривреди афирмативно пише, да пољопирвредници могу на једном месту, и то на српском језику, пронаћи информције које стижу из  централних и локалних институција, Министарства пољопривреде и Агенције за рурални развој.

postani dopisnik

Магазин „Родна земља“, посебно ће се фокусирати и на савете пољопривредних стурчњака, приче успешних пољопрвивредника, као и на понуду савремене механизације на нашем тржишту.

Када је промоција пољопривреде у питању, у ГИОР-у планирају и организацију Дана пољопривредника. Она ће се одржати 19. септембра у оквиру обележавања Дана општине Грачаница.

„Планирамо  да Сајам и Дан пољопривредника одржимо у Доњој Гуштерици, позовемо најуспешније пољопривреднике, представимо модерну механизацију, а програмом смо  предвидели и окупљање жена на „Погачијади“, такмичењу за најбоље припремљену косовску погачу“, каже Иван Тодоровић, програм–менаџер ГИОР-а.

И.М.