Расељени губе стпљење, уморни од анализа и извешатаја

Косовкси министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, учествовао је на састанку техничке радне групе, који се у оквиру Регионалне конференције за трајно решење питања расељених лица, данас и сутра одржава у Београду.

Јевтић је рекао да је подршка пројекта „Сунчана долина “, од стране  Владе Републике Србије, од изузетне важности за процес повратка и напоменуо да би своје расположиве ресурсе требало да удруже и остале земље из региона.

„Управо је идеја и циљ иницијатива на регионалном нивоу била, како би се ресурси влада Црне Горе, Србије, Македоније и Косова удружили у решавању проблема расељених лица“, рекао је Јевтић.

Примарни циљ је да се сва расељена лица врате на Косово, а за тако нешто је потребна подршка и косовских и међурнародних институција, оценио је Јевтић.

„Данас очекујем да  резултат на техничком нивоу буде усаглашавање свих потребних корака и одређивање рокова за њихову имплементацију, јер без рокова, мислим да ћемо бити у ситуацији  да чекамо и наредних 16 и још 16 година, на решавање питања расељених. Расељени више немају стрпљења за тако нешто и уморни су од константних анализа и извештаја и прича око тога да су они математички број. Они то нису и њих морамо третирати на другачији начин“, нагласио је Јевтић.

Дводневна Регионална конференција за трајна решења питања расељених лица,  у оквиру скопске иницијативе, почела је данас у Београду. Првог дана конференције,  одржан је састанак  техничке радне групе, док је састанак на високом политичком нивоу предвиђен за сутра. Регионалну иницијативу организовале су међународне организације УНХЦР и ОЕБС у сарадњи са Министарством за  заједнице и повратак.

И.М.