Raseljeni gube stpljenje, umorni od analiza i izvešataja

Kosovksi ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, učestvovao je na sastanku tehničke radne grupe, koji se u okviru Regionalne konferencije za trajno rešenje pitanja raseljenih lica, danas i sutra održava u Beogradu.

Jevtić je rekao da je podrška projekta „Sunčana dolina “, od strane  Vlade Republike Srbije, od izuzetne važnosti za proces povratka i napomenuo da bi svoje raspoložive resurse trebalo da udruže i ostale zemlje iz regiona.

„Upravo je ideja i cilj inicijativa na regionalnom nivou bila, kako bi se resursi vlada Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova udružili u rešavanju problema raseljenih lica“, rekao je Jevtić.

Primarni cilj je da se sva raseljena lica vrate na Kosovo, a za tako nešto je potrebna podrška i kosovskih i međurnarodnih institucija, ocenio je Jevtić.

„Danas očekujem da  rezultat na tehničkom nivou bude usaglašavanje svih potrebnih koraka i određivanje rokova za njihovu implementaciju, jer bez rokova, mislim da ćemo biti u situaciji  da čekamo i narednih 16 i još 16 godina, na rešavanje pitanja raseljenih. Raseljeni više nemaju strpljenja za tako nešto i umorni su od konstantnih analiza i izveštaja i priča oko toga da su oni matematički broj. Oni to nisu i njih moramo tretirati na drugačiji način“, naglasio je Jevtić.

Dvodnevna Regionalna konferencija za trajna rešenja pitanja raseljenih lica,  u okviru skopske inicijative, počela je danas u Beogradu. Prvog dana konferencije,  održan je sastanak  tehničke radne grupe, dok je sastanak na visokom političkom nivou predviđen za sutra. Regionalnu inicijativu organizovale su međunarodne organizacije UNHCR i OEBS u saradnji sa Ministarstvom za  zajednice i povratak.

I.M.