Шта ће бити са 46 радника А.Д. Магистрала – Београд?

Редакцији Грачаница онлајн, упућено је писмо радника „Магистрале“, предузећа чији су радници до марта месеца ове године, радили на одржавању и чишћењу путева у српским срединама на Косову. Марта месеца ове године, радницима је понуђено да  раде у Београду, јер се пунктови на Косову затварају. Имена потписника писма, која су позната редакцији, не објављујемо, због страха радника да ће сносити последице.  Објављујемо писмо у целости.

Поштована, редакцијо,

Фирма А.Д. Магистрала је наставила са радом на Косову у тешком послератном периоду 2004. године, регистрована при УМНИК админисзрацији. Радници су се у веома тешким условима, без адекватне опреме и средстава, трудили да испуне своје обавезе. Наиме, они су били задужени за одржавање локалних путева у српским енклавама. У тешким зимским условима, чистили су и одржавали путеве. На тај начин, омогућавали су српском становништву да нормално функционише и креће се. Самим тим, радници су себи и својим породицама олакшали егзистенцију јер су за свој рад добијали плате, којима су били задовољни. Република Србија је обезбеђивала средства за њихов рад.
Радници ове фирме углавном имају низак животни стандард, али су уз рад на својим имањима, успевали су да опстану. И тако, уз непрекидну борбу за опстанак и останак на својим огњиштима, пролазиле су године. Нису желели да напусте Косово, ту су остали заједно са својим породицама, упркос бројним притисцима,
све док марта месеца нису обавештени, да због насталих техничких проблема, њихова фирма са седиштем у Београду, затвара своје пунктове на Косову, тј. на Брезовици, у Прековцу, Ранилугу и Доњој Гуштерици. Који су то технички проблеми, радницима није речено.

Њима је понуђен нови анекс уговора у коме стоји, да ако га не потпишу, добијају отказ, а ако потпишу, њихово радно место је у Београду. Уплашени за своја радна места,  окупљали су се и обраћали на више адреса. Желели су да помогну себи и својој фирми да настави са радом.
Обратили су се Координационом центру, председнику СО града Приштине, општини Грачаница, као и представнику Српске напредне странке за општину Грачаница. Послали су допис и директору Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марку Ђурићу, али осим празних обећања, није било конкретног одговора.

Надлежни су рекли су да се ради на томе да се обезбеде услови за несметан рад фирме,  њихов координатор је тврдио да радници неће бити позивани на рад у Београд и  да је то само привремено. Остало је да се верује на реч. Није дуго прошло када су сви радници премештени на рад, на нову адресу.

Зар то није исељавање без њихове воље, 350 км од куће и породице, смештени у веома лошим условима, без накнаде за превоз и са зарадом  од 25 000 динара.

Шта даље? Многи размишљају да своја имања продају и поведу породице са собом, а други да напусте посао и постану социјални случајеви. Радици „Магистрале“ се питају, зар за њих не може да се нађе решење? Ко ту може да помогне? Шта је са обећањем да ниједан радник на Косову не сме остати без посла? Зар се не боримо за опстанак сваког човека на Косову, а овде је у питању 46 људи, плус чланови њихових породица? Где је ту општина Грачаница, где је ту Србија? Зар нема решења за ове људе. Сада су ови радници јефтина радна снага на градилиштима Бранка Миљковића.

Захвални:
Радници АД „Магистрала“ са Косова

 

А.Ћ.