Да ли ће се и за кога градити „Сунчана долина“?

Скоро једногласна реакција косовских политичара, оних из већинске заједнице, на полагање камена темељца у Звечану за повратничко насеље „Сунчана долина“, ових дана је главна вест у косовским медијима. Чујемо премијера Косова, потпредседницу Тахири, позицију и опозицију: „Није законски, нећемо дозволити градњу, то је колонизација Србије“ и не знам каквих још коментара није било. Са друге стране, плашљиво, огласи се и по неки Србин у косовским институцијама, чврстим обећањем да ће се насеље изградити.

Разумем и једне и друге. Ови први би да покажу да је Косово држава са пуним суверинететом на целој својој територији, а ови други да је Косово део Србије и да су они чланови, како су говорили пред изборе, привремене покрајинске владе или скупштине. Да није озбиљно и опасно, били би смешни и једни и други.

Није дозвољена градња насеља за оне који су протерани са својих вековних огњишта и чија су имања узурпирана, али скоро свакодневни напади на повратнике у Метохији и Србе у Косовском Поморављу, јесте…Или није, али су челни људи косовске владе заборавили да реагују? Непоштовање Закона о употреби језика и скрнављење српске културне баштине, јесте у складу са законом…Или и то није, али челници заборавили да се огласе, а наше колеге заборавили да објаве?

Моје скромно мишљење је да ће Срби ипак морати да траже дозволу за градњу „Сунчане долине“ и нема сумње да ће је и добити. Али, мене брине још нешто. За кога ће то насеље да буде изграђено? Да ли за оне који раде у институцијама и њихове рођаке и кумове или за оне који су све продали, купили по неколико станова у централној Србији, па би сада „као да се врате“? Ово питам, поучена искуством.

А.Ћ.