Haker sa Kosova slao podatke Islamskoj državi

Kosovski haker Ardit Ferizi,  hakovao je kompjutre pripadnika američkih oružanih snaga i informacije sa imenima vojnika, njihovim brojevima telefona i lozinkama elektronske pošte slao terorističkoj ID, prenosi Asošijeted pres.

Prema navodima ove agencije, Ferizi je na saslušanju, koje je obavljeno juče pred sudom u Aleksanriji, priznao da je hakovao privatne računare, ali nije umeo da objasni zašto je to učinio.

Po optužbama za krađu identita i pružanju materijalne podrške teroristima Islamske države,  dvadesetjednogodišnji kosovski haker se izjasnio da nije kriv. Tužoci su međutim, naveli da je Ferizi prošle godine hakovao privatne računare i Islamskoj državi dostavljao imena, lozinke za elektonsku poštu i brojeve telefona više od 1.300 pripadnika američke vojske. Za ovo krivično delu zaprećena je kazna zatvora u trajanju od 25 godina, a ona će, kako prenosi AP, biti izrečena u septembru ove godine.

Prema podacima kojima raspolaže FBI, Ardit Ferizi je bio lider grupe kosovskih Albanaca pod nazivom „Kosovska hakerska bezbednost. Islamska država je u međuvremenu objavila dobijene podatke na društvenoj mreži Tviter, uz upozorenje da će vojnike napasti u njihovoj sopstvenoj zemlji.

Ferizi je uhapšen u Maleziji u oktobru 2015. godine.