Хакер са Косова слао податке Исламској држави

Косовски хакер Ардит Феризи,  хаковао је компјутре припадника америчких оружаних снага и информације са именима војника, њиховим бројевима телефона и лозинкама електронске поште слао терористичкој ИД, преноси Асошијетед прес.

Према наводима ове агенције, Феризи је на саслушању, које је обављено јуче пред судом у Алексанрији, признао да је хаковао приватне рачунаре, али није умео да објасни зашто је то учинио.

По оптужбама за крађу идентита и пружању материјалне подршке терористима Исламске државе,  двадесетједногодишњи косовски хакер се изјаснио да није крив. Тужоци су међутим, навели да је Феризи прошле године хаковао приватне рачунаре и Исламској држави достављао имена, лозинке за електонску пошту и бројеве телефона више од 1.300 припадника америчке војске. За ово кривично делу запрећена је казна затвора у трајању од 25 година, а она ће, како преноси АП, бити изречена у септембру ове године.

Према подацима којима располаже ФБИ, Ардит Феризи је био лидер групе косовских Албанаца под називом „Косовска хакерска безбедност. Исламска држава је у међувремену објавила добијене податке на друштвеној мрежи Твитер, уз упозорење да ће војнике напасти у њиховој сопственој земљи.

Феризи је ухапшен у Малезији у октобру 2015. године.