Форбс напао српску хуманитарну организацију из дијаспоре „28. јун“

Предводника највеће српске хуманитарне организације у дијаспори „28. јун“, Филипа Филипија Јанковића, амерички магазин Форбс је прозвао да је помоћ коју је прикупљао, уместо Србима на Косову, упућивао Албанцима. У овој хуманитарној организацији наводе да је писање угледног америчког магазина напад на њихов рад, са циљем да се изазове подела унутар организације и међу српском дијаспором.

28jun

Из „28. јуна“ подсећају да су у оквиру кампање „Не Косово у УНЕСКО“, организовали своју кампању под називом „Бој за Косово“, која је укључила 100 српских заједница у дијаспори.  Тада је прикупљена хуманитарна помоћ у вредности од 1.5 милиона долара, намењена српским енкалавама око Грачанице. „Била је то највећа хуманитарна донација Србима на Косову и Метохији икада, која је први пут, у толиком броју ујединила српску дијаспору“.

Неколико месеци касније у чланку блога Форбса, који је измењен чак 19 пута, како би се избегла тужба, наведено је, како је помоћ послата албанским „институцијама“ на Косову.

Из Организације „28. јун“ су демантовали ове наводе, назвавши их лажима аутора текста, који је имао за циљ да подели организацију, као и саму српску дијаспору.

“Хуманитарна организација „28 јун“ је опстала и напредовала у раду упркос отворнеим нападима америчке штампе“.

Како је саопштено, у последењих пет година, прикупљено је и послато близу 4,5 милина долара хуманитарне помоћи Србима на Балкану. Ова хуманитарна организација била је једина из региона којој је упућен позив да учествује на Светском химанитарном самиту УН који је одржан у мају у Истанбулу.

Оранизација „28. јун“ тренутно ради на пројекту помоћи српској деци са срчаним проблемима, под називом „Велико срце“, у част недавно преминуле чланице организације Софије Буквицки, која је умрала у 23. години од срчаног удара.

Филипи

Филип Филипи Јанковић је 1.јуна 2016. године посетио Грачаницу, обишао болницу и интересовао се да ли је помоћ коју је ова организација упутила 2012. године стигла тамо где је и била намењена. У разговору са представницима болнице, Филипи Јанковић је најавио покретање још једне акције прикупљања помоћи за све здравствене установе у општини Грачаница.

Седиште хуманитарне организације „28. јун“ је у Канади, а Филип Филипи Јанковић, који је и сам био жртва рата и избегао из Крајине када му је било 17 година, њен је оснивач.

 

И.М.