Forbs napao srpsku humanitarnu organizaciju iz dijaspore „28. jun“

Predvodnika najveće srpske humanitarne organizacije u dijaspori „28. jun“, Filipa Filipija Jankovića, američki magazin Forbs je prozvao da je pomoć koju je prikupljao, umesto Srbima na Kosovu, upućivao Albancima. U ovoj humanitarnoj organizaciji navode da je pisanje uglednog američkog magazina napad na njihov rad, sa ciljem da se izazove podela unutar organizacije i među srpskom dijasporom.

28jun

Iz „28. juna“ podsećaju da su u okviru kampanje „Ne Kosovo u UNESKO“, organizovali svoju kampanju pod nazivom „Boj za Kosovo“, koja je uključila 100 srpskih zajednica u dijaspori.  Tada je prikupljena humanitarna pomoć u vrednosti od 1.5 miliona dolara, namenjena srpskim enkalavama oko Gračanice. „Bila je to najveća humanitarna donacija Srbima na Kosovu i Metohiji ikada, koja je prvi put, u tolikom broju ujedinila srpsku dijasporu“.

Nekoliko meseci kasnije u članku bloga Forbsa, koji je izmenjen čak 19 puta, kako bi se izbegla tužba, navedeno je, kako je pomoć poslata albanskim „institucijama“ na Kosovu.

Iz Organizacije „28. jun“ su demantovali ove navode, nazvavši ih lažima autora teksta, koji je imao za cilj da podeli organizaciju, kao i samu srpsku dijasporu.

“Humanitarna organizacija „28 jun“ je opstala i napredovala u radu uprkos otvorneim napadima američke štampe“.

Kako je saopšteno, u posledenjih pet godina, prikupljeno je i poslato blizu 4,5 milina dolara humanitarne pomoći Srbima na Balkanu. Ova humanitarna organizacija bila je jedina iz regiona kojoj je upućen poziv da učestvuje na Svetskom himanitarnom samitu UN koji je održan u maju u Istanbulu.

Oranizacija „28. jun“ trenutno radi na projektu pomoći srpskoj deci sa srčanim problemima, pod nazivom „Veliko srce“, u čast nedavno preminule članice organizacije Sofije Bukvicki, koja je umrala u 23. godini od srčanog udara.

Filipi

Filip Filipi Janković je 1.juna 2016. godine posetio Gračanicu, obišao bolnicu i interesovao se da li je pomoć koju je ova organizacija uputila 2012. godine stigla tamo gde je i bila namenjena. U razgovoru sa predstavnicima bolnice, Filipi Janković je najavio pokretanje još jedne akcije prikupljanja pomoći za sve zdravstvene ustanove u opštini Gračanica.

Sedište humanitarne organizacije „28. jun“ je u Kanadi, a Filip Filipi Janković, koji je i sam bio žrtva rata i izbegao iz Krajine kada mu je bilo 17 godina, njen je osnivač.

 

I.M.