Отказан Видовдански сајам књига

Због забране уношења српских књига на админисративним прелазима између Косова и Србије, Видовдански сајам књига, који је од 15. јуна до 01. јула требао да се одржи у Грачаници, неће бити организован, саопштено је из Дома културе.

Захтев за неометано преношење књига благовремено је прослеђен Општини Грачаница, одакле је упућен на адресу косовског Министаства за културу, које се 13. јуна огласило  ненадлежним да одлучује о томе. Читав поступак пребачен је на Министарство за образовање Косова, које се у међувремену огласило ненадлежним и захтев вратило назад Министарству за културу. С обзиром на то да су пробијени сви рокови за одржавање сајма књига, Дом културе у Грачаници је донео одлуку да он ове године не буде одржан.

sajam 1

Иако забрана косовског министарства званично важи само за школске уџбенике на српском језику, на Косово и Метохију не могу ући ни књиге које нису школски уџбеници. Из Дома културе наводе да је Сајам, искључиво о свом трошку и потпуно волонтерски организовао господин Ђуро Смуђа из Београда, јер је, долазећи на Косово и Метохију, одлучио да на такав начин помогне изолованим српским срединама.

„После три године одржавања Сајма у Грачаници, која нема ни књижару, приштинске институције су грађанима ове енклаве, надомак Приштине, одузеле право да, макар, петнаест дана буду међу књигама. Ове године, ни њему, ни Дому културе Грачаница није дозвољено да организује Сајам књига. Једна репресивна администрација одлучила је да грађани Грачанице, на свом једином тргу не могу имати штанд с књигама, да је опасно штетно да породице и деца енклаве могу бирати и имати књиге.“, наводи се у саопштењу Дома културе у Грачаници.

Мини сајам књига се протеклих година одржавао у оквиру Видовданских свечаности, на Тргу ослободиоцима, у Грачаници. Своја највновија издања тада су  представљале издавачке куће НИЈП „Панорама – Јединство“, „Прометеј“, „Маки Бук“ и „Мали принц“.

И.М.