Ускоро се у Мушитиште враћа десет српских породица

За нешто више од месец дана, у селу Мушитиште у општини Сува Река, почиње изградња десет кућа за прве породице које желе да се врате у своје место. То је данас рекао министар за повратак и заједнице, Далибор Јевтић, присуствујући литургији у манастиру Свете Тројице у овом месту.
Стотинак расељених мештана Мушитишта окупили су се данас у свом селу, а са њима су, осим министра Јевтића, били и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић и помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Зоран Бојовић.
Министар Јевтић је позвао мештане Мушитишта из албанске заједнице, као и представнике локалне самоуправе да помогну и да буду гарант опстанка Срба повратника.

„ Заједно са Канцеларијом Европске уније, заједно са општином Сува Река и  УНХЦР-ом, утврдили смо  и одобрили листу од десет првих породица које би требале ускоро да се овде врате. Обезбедили смо средства, почећемо изградњу и обнову кућа и то ће бити први корак у процесу повратка”, рекао је Јевтић, нагласивши да ће почети и обнова манастира у Мушутишту:

„ Уз подршку и пуну координацију са Епархијом рашко-призренском, желимо да и на тај начин дамо јасну поруку да нисмо одустали и да, иако је прошло више од 17 година, наша упорност да обновимо манастир и да обновимо и изгардимо нове куће, није престала и неће престати“.

Ускоро се  у Мушитиште враћа десет српских породица

Влада Србије ће наставити да помаже сва места на Косову, поручио је у Мушитишту помоћник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Зоран Бојовић.

„Сва места на Косову и Метохији заслужују пажњу Владе Србије. Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се та места обнове и да се људи врате на своја огњишта.Такође, потрудићемо се да се крене у опоравак привреде која ће оджати Србе на овим просторима“, обећао је Бојовић.

Повратак у Мушитиште сигурно неће бити лак и једноставан посао, али ће упорност, односно огромна жеља расељених да се врате, победити, рекао је заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић:

„ Прошле године смо урадили врло важну ствар, тако што смо омогућили да расељени из Мушитишта обиђу своје куће. То је била добра порука за све који желе да се врате и сада имамо конкретне резултате. Можемо да кажемо да је извесно да ће прве куће врло брзо да буду изграђене и да ћемо имати прве повратнике, а то је огроман успех“, казао је Стојановић.

Ускоро се  у Мушитиште враћа десет српских породица

Након литургије у манастиру Свете Тројице, расељени из Мушутите су обишли и своје куће.  Данашњу посету расељених у Мушутишту обезбеђивала је полиција Косова, инцидната није било, а министар за повратак и заједнице, Далибор Јевтић, у Мушитиште је дошао аутобусом, заједно са расељеним Србима из Мушитишта.

А.Ћ.