На косовској трпези производи made in Serbia

Производи из Србије и даље су најтраженији у косовским трговинама, пише приштински лист Фјаља позивајући се на извештаје са Царине. Према наводима овог листа, грађани на Косову жеђ углавном гасе водом из Србије. Само у првих шест месеци ове године увезено је 29 милиона литара воде за пиће.

Осим воде, Косово из Србије увози прехрамбене производе, воће, поврће, конзервирану храну, сокове и слаткише. У првој половини године увезена је роба у вредности од 142 милиона евра. Од житарица Косово из Србије увози кукуруз и пшеницу, али увози и брашно, показује царинска статистика.

Подаци са царине показују да се грађани Косова, поред домаћих, све више одлучују за млеко и млечне производе српских произвођача. Вредност млека и млечних производа увезених из Србије премашила је цифру од 680 хиљада евра.

Чак се и свињско месо више увози у односу на говеђе. Према подацима Царине Косова увезено је укупно 18 хиљада килограма свињетине, а 10 хиљада килограма говедине.

Лист даље наводи да је Косово, са увозом који премашује извоз, постало потрошачко тржиште, а да трговински дефицит, према подацима Аганције за статистику Косова, износи више од 2 милијарде евра годишње.

Фјаља на крају закључује да су на „софри“ косовског домаћина само со и чланови породице домаћи, све остало је, како оцењује лист, из Србије.