Opštinama na severu 6,4 miliona evra iz Fonda za razvoj severa Kosova

Opštinama na severu Kosova, u okviru Fonda za razvoj, odobreno je 18 projekata ukupne vrednosti od oko 6,4 miliona evra, pokazuje istraživanje koje su zajednički radili Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i RTV Mir iz Leposavića. Sredstva za Fond za sever Kosova obezbeđuju se od carisnkih prihoda prikupljenih na prelazima Jarinje i Brnjak, a cilj njegovog osnivanja je podrška društveno-ekonomskom razvoju četiri opštine na severu. Do sada je prikupljeno 9,4 miliona evra, a opštine u svakom trenutku mogu da podnesu predloge projekata koji će se finansirati iz ovog Fonda.

Prema istraživanju, najveća finansijska sredstva iz Fonda dodeljena su opštini Severna Mitrovica, kojoj je odobreno 5 predloga projekata vrednosti 2.915.190 evra. U pitanju su sledeći projekti: Eksproprijacija zemljišta za izgradnju nove opštinske zgrade, Izgradnja vatrogasne stanice, Projekat podrške malim i srednjim preduzećima, Izgradnja sportske hale i Osnivanje Regionalnog kulturnog instituta.

Opštini Zvečan je odobreno 6 projekata ukupne vrednosti 1.286.848 evra. Prvi projekat se odnosi na finansiranje eksproprijacije zemljišta za pristupni put do Regionalne deponije, zatim projekat podrške organizacijama civilnog društa kroz sportske i kulturne aktivnosti, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška poljoprivrednim gazdinstvima i razvoj poljoprivredne proizvodnje, izgradnja Omladinskog centra i eksproprijacija zemljišta za izgradnju tog objekta, kao i projekat čišćenja nelegalne industrijske deponije Gater.

SLIKA RAZVOJNI FOND

Opštini Zubin Potok su odobreni sledeći projekti: Izgradnja zatvorenog bazena, Izgradnja atletske arene, i Obnova mreže lokalnih puteva. Ukupna vrednost za ova tri projekta je 988.532 evra.

Opštini Leposavić su odobrena sredstva za 4 projekta, u vrednosti od 1.186.379 evra. Radi se o projektima podrške malim i srednijm preduzećima i razvoju poljoprivrede, Izgradnja i obnova objekata za kulturne i sportske aktivnosti, Izgradnja i obnova nekategorizovanih lokalnih puteva i Opremanje dečjeg vrtića.

Nalazi istraživanja i efekti ulaganja iz Fonda za sever Kosova biće tema javne debate, koja će se održati u sredu 22. juna u 18 časova, u prostorijama Centra građanske energije u Severnoj Mitrovici. Debata će biti organizovana u formi TV emisije Crno Beli Svet i emitovaće se na programu RTV Mir i kanalima Nezavisne TV Mreže.

Osim istraživanja o projektima koji se finansiraju iz Fonda za razvoj severa Kosova, InTER i RTV Mir su uradili i istraživanja o efektima projekata finansiranih od strane Evropske unije i Vlade Kosova u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Rezultati ovih istraživanja biće teme debata koje će InTER i RTV Mir organizovati u narednim nedeljama.

Istraživanje i javne debate se realizuju u okviru projekta „Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – da li živimo bolje?“ koji realizuje InTER u saradnji sa RTV Mir, a finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS). Projekat se sprovodi u periodu od 15. januara do 15. jula.