Srbi nepoželjni u Donjem Petriču

U Donjem Petriču, selu u opštini Klina, u kome je pre 1999.godine bilo 60 srpskih domaćinstava sa preko 250 stanovnika, šestoro Srba je juče uhapšeno nakon obeležavanja praznika drugog dana Svete Trojice, seoske slave.

Grupa Srba, iz raznih delova centralne Srbije i sa Kosova je organizovano, u koloni od desetak automobila, na čijem je čelu bila srpska zastava, krenuli su na obeležavanje seoske slave, pored porušene crkve Svete Trojice. Lokalni Albanci su ih prijavili za provokaciju, nakon čega je došlo do intervencije policije i i međusobne tuče. U tuči je, kako prenosi portal “Ikos”, povređeno dva policajca i nekoliko Srba, dok je šestoro Srba privedeno u stanicu policije u Klini.

U Donjem Petriču, pitomom metohijskom selu, 1993.godine je izgrađena crkva Svete Trojice, koja je minirana 1999, kada su srušene i spaljene i sve srpske kuće. Jedanaest godina kasnije, započet je proces povratka, izgrađeno je šest kuća, ali se vratila samo baka Kata Grujić. Radovan Janković, meštanin ovog sela, koji trenutno živi u Gornjem Milanovcu, kaže, da je osim spaljenog sela i minirane crkve, u selu posečen i 400-godišnji hrast, “čija se senka prostirala na više od deset ari”.

A.Ć.

Izvor: ikos.rs