Срби непожељни у Доњем Петричу

У Доњем Петричу, селу у општини Клина, у коме је пре 1999.године било 60 српских домаћинстава са преко 250 становника, шесторо Срба је јуче ухапшено након обележавања празника другог дана Свете Тројице, сеоске славе.

Група Срба, из разних делова централне Србије и са Косова је организовано, у колони од десетак аутомобила, на чијем је челу била српска застава, кренули су на обележавање сеоске славе, поред порушене цркве Свете Тројице. Локални Албанци су их пријавили за провокацију, након чега је дошло до интервенције полиције и и међусобне туче. У тучи је, како преноси портал “Икос”, повређено два полицајца и неколико Срба, док је шесторо Срба приведено у станицу полиције у Клини.

У Доњем Петричу, питомом метохијском селу, 1993.године је изграђена црква Свете Тројице, која је минирана 1999, када су срушене и спаљене и све српске куће. Једанаест година касније, започет је процес повратка, изграђено је шест кућа, али се вратила само бака Ката Грујић. Радован Јанковић, мештанин овог села, који тренутно живи у Горњем Милановцу, каже, да је осим спаљеног села и миниране цркве, у селу посечен и 400-годишњи храст, “чија се сенка простирала на више од десет ари”.

А.Ћ.

Извор: ikos.rs