Саопштена имена добитника овогодишњних Видовданских награда

Жири овогодишње манифестације „Видовданско песничко бденије“ донео је одлуку о додели награда најзаслужнијим књижевним ствараоцима и уметницима.

Традицонално, награде ће бити додељене 25. јуна, на отварању изложбе радова са „Видовданске ликовне колоније“ и 27. јуна, у порти манастира Грачаница, на манифестацији „Видовданско песничко бденије“.

Према одлуци трочланог жирија, „Златни крст кнеза Лазара“, признање које се додељује за свеукупно књижевно стваралашто,  припашће Петру Сарићу, истакнутом српском писцу из Приштине, који сада живи и ради на Брезовици.

„Грачаничка повеља“,  биће уручена Тањи Крагујевић, песникињи из Београда чија је поезија изузтне вербалности, јасних слика и асоцијација, наглашено је у образложењу жирија.

Песнику и писцу за децу из Краљева Дејану Алексићу, биће уручена награда „Кондир косовке девојке“, која се традиционално додељује песнику витезу, док ће „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припасти Ивани Димић, песникињи и драматургу из Београда.

У жирију манифестације „Видовданско песничко бденије 2016“ били су академик Душан Ковачевић, доц. др Слободан Владушић и Жарко Миленковић.

За свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности, жири у саставу: професор мр. Петар Ђуза, проф. мр Саша Филиповић и Небојша Јевтић, одлучио је да награду Лонгин добије уметник Веселин Рајовић из Приштине.

Награда „Димитрије Попивић“, која се сваке године додељује најуспешнијем младом ствараоцу, ове године ће припасти Милени Цветковић из Великог Ропотова код Гњилана.

Награде најуспешнијим уметницима, биће додељене 25. јуна 2016. године, од 20 часова, на свечаном отварању изложбе радова са ликовне колоније „Видовдан 2016“, у Дому културе у Грачаници.

 

 

И.М.