У целости преносимо саопштење неформалног грађанског покрета „Стоп насиљу“

Неформални грађански покрет „Стоп насиљу“ одржао је свој први састанак синоћ од 19х у просторијама Центра за грађанску енергију (ЦЕЦ). Покрет је настао као реакција на најновије инциденте у граду који су однели живот младог Николе Анђелковића. Учесници састанка били су грађани који су самоиницијативно исказали жељу да учествују у акцијама покрета „Стоп насиљу“, а који има за циљ да допринесе и иницира промене у друштву које ће донети бољи и мирнији живот за све грађане.
На састанку су изложени многи предлози и виђења проблема насиља у друштву, као и много сугестија за решавање истог.

Главни закључци састанка су:

1. Покрет „Стоп насиљу“ нема никакву политичку, невладину, пословну нити било коју другу конотацију већ је то отворени грађански покрет, у који су добродошли сви са часним намерама, са једином сврхом да кроз грађански активизам укаже реалну на потребу за променама у друштву, са посебним фокусом на питање безбедности.

2. Покрет „Стоп насиљу“ нема за циљ да напада институције и тражи појединачну одговорност за инциденте који су се догодили, већ жели да утиче и подржи све надлежне институције у томе да се донесу неопходне промене у раду које ће, на дуже стазе, донети мирнији живот свих грађана.

3. Главни слоган покрета је – ОСЕТИ ОДГОВОРНОСТ! Овим покрет „Стоп насиљу“ позива све грађане, медије и институције да се укључе у акције покрета јер се овај проблем тиче свих нас. Не дозволите себи да још једном окренете главу на инциденте који су однели један млади живот а бацили мрак на цело наше друштво и сваког грађанина.

4. Покрет позива институције и медије да нас препознају као партнере који желе да им дају подршку у решавању кључних питања у вези безбедности у граду и ефикасној превенцији било код облика насиља у друштву.

Следећи састанак покрета „Стоп насиљу“ је заказан за петак. Време и место биће накнадно објављени, а као и сваки састанак биће отвореног типа где је свако добродошао.