Плате косовских посланика највеће у региону

У поређењи са колегама из региона, косовоски посланици имају највећу плату. У односу на плате посланика у Црној Гори, Македонији и Албанији, плате косовских посланика, на врху су листе коју је објавио приштински лист Зери.

Зери наводи да је основна плата посланика у Скупштини Косова 1.488 евра. Међутим, када се томе додају дневнице за учествовања на седницама, састанцима скупштинских комисија, али и путовања у иностранство, плата изабраних народних представника достиже и суму од 2.000 евра.

После косовских, најплаћенији су посланици у Црној Гори, чија је основна плата 1.200 евра. У Албанији, посланици зарађују плату од 1.080 евра, док је плата њихових колега у Македонији равно 1.000 евра. Најмању плату имају народни посланици у Србији, а она износи 860 евра, пише Зери.

За Косово као „државу“ у којој владају екстремно сиромаштво и висока стопа незапслености, неприхватљиво је да посланичке плате износе близу 2.000 евра, наглашава Зери, позивајући се на оцене економских и политичких аналитичара.