Косово – неисцрпна инспирација за уметнике

Академски сликар Веселин Рајовић, добитник је овогодишње награде “Лонгин”, за свеукупно уметничко стваралаштво, на ликовној колонији, одржаној у оквиру Видовданских свечаности у Грачаници. Награда за најбољег младог ствараоца, “Димитрије Поповић”, припала је академској графичарки из Великог Ропотова, Милени Цветковић. Награде су уручили Небојша Јевтић, уредник галерије Дома културе у Грачаници и заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић,који је и отворио изложбу радова, насталих на Видовданској колонији.

“Симбол Христовог распећа понавља се као лајт мотив у целом опусу сликара Веселина Рајевића. Ватра, прогоретина, црна боја и крст добијају на трагичној актуелности, ако знамо да су инспирисане Косовом, тим грдним судилиштем, на коме је сликар дуго живео и на коме и даље преноси своје знање младим генерацијама”, каже се, између осталог, у образложењу жирија за овогодишњег лауреата награде “Лонгин”.

Веселин Рајевић је, захваливши на награди, поручио да је Грачаница његов свет:

“Грачаница је моја инспирација и ја сам све моје слике радио и почињао управо ту. Грачаница је моја кућа”.

Млада графичарка Милена Цветковић, којој је ово прва награда, пресрећна је што ју је добила управо у Грачаници.

“Косово је неисцрпан простор за уметнике и ја сам зато ту. Ту сам и ту остајем”, поручује двадесет шестогодишња графичарка.

Медаљоне и мајице са сликом Димитрија Поповића, чије име носи једна од награда, уручила је његова мајка, са поруком да се судбина младог Димитрија, који је мучки убијен испред кисока брзе хране у Грачаници, никоме и никада не понови.

“Опростите ми за ове сузе, али ја сам само мајка која је изгубила дете у најлепшим годинама, дете које никоме ништа није учинило, дете које је имало само седамнаест година. Али сам и срећна што мој Димитрије живи у свима вама који сте вечерас овде, који сликате, који пишете. Хвала вам на томе”, сузних очију и дрхтавим гласом се присутнима обратила Јоргованка Поповић.

Циљ традиционалне ликовне колоније, одржане у Дому културе у Грачаници, јесте афирмација уметности и давање подстицаја младим талентима. У жирију овогодишње Видовданске колоније, која се одржава осамнаести пут, били су професори Петар Ђуза и Саша Филиповић и историчар уметности, Небојша Јевтић, а одржавање колоније су помогли: Општина Грачаница, Скупштина града Приштине, Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и Јавно предузеће “Површински копови, Косово – Обилић“, као и синдикат овог предузећа.

А.Ћ.