Александар Јаблановић одао пошту херојима Кошара

Фото: Танјуг

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Јаблановић положио је венац и одао почаст погинулима у бици код карауле Кошаре.
„Данас смо овде на часном месту, где су највећи хероји српског народа и државе Србије бранили своју земљу од НАТО агресора пуних 82 дана. Овде је страдало 108 припадника ВС и данас у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања положили смо венац и одали част после 17 годин,а херојима који су бранили своју отаџбину“, истакао је том приликом Јаблановић.

Напоменуо је да су тада државу бранила углавном деца од 18-19 година, у цвету младости, да су часно извршавали своју дужност и да је на нама да се сећамо и на њих поносимо.
„Бранили су најсветији део наше државе и на најчаснији могући начин, плативши највећу цену, давши свој живот“, истакао је Јаблановић, додајући да је први пут на Кошарама, где се и данас осећа понос.
Казао је да Кошаре и након 17 година буде у човеку емоције које не може да савлада и да би свако коме је стало до свог народа, државе и хероја који су бранили Кошаре треба да дође и види ту касарну.
Битка на Кошарама између припадника Војске Југославије и припадника ОВК, које је подржавала Војска Албаније и НАТО авијација, почела је нападом ОВК 9. априла, а званично је завршена 14. јуна 1999. године. Битка се водила око граничне карауле Кошаре, на граници тадашње Савезне Републике Југославије и Албаније, а одбрана Кошара спречила је копнену инвазију на Србију и онемогућила прекид комуникација међу српским формацијама.

Извор: Танјуг