Gračanica: Vladika Teodosije služio Svetu ahijerejsku liturgiju

Sveta arhijerejska liturgija povodom Vidovdana, održana je danas u porti manastira Gračanica. Uz sasluženje sveštenstva i monaštva, liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

13528945_10154322749313259_4293706430263515391_n

Liturgiji su prisustvovali predstavnici Kancelarije za KiM, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Jelisaveta, srpski predstavnici u kosovskim institucijama, predstavnici lokalne samouprave, kao i više stotina građana sa Kosova i Metohije, uže Srbije, ali i iz Crne Gore.

Vladika Teodosije je u besedi poručio da je Vidovdan, „dan kada je večnost pobedila prolaznost i poručio da čuvamo ono što su nam preci ostavili“.

„Čestiti knez Lazar, sa vojvodama i junacima, krenuo je na Kosovo polje da susretne otomansku vojsku braneći veru i narod svoj. Opredelio se za časni krst koji je simbol stradanja, ali i obnove i vaskrsenja, što nam je dalo posebnu snagu, istrajnost i hrabros,t da čuvamo sve ono što smo od Hrista dobili, Svetog Save primili. Sabrali smo se danas sa svih strana da se setimo naših slavnih junaka i predaka, koji su postradali za nas i veru pravoslavnu. Ako budemo prisutni ovde onda ćemo sačuvati naše svetinje, a one će sačuvati naše duše. Da se ugledamo na svetog kralja Stefana Dečanskog i ne ostavljamo kosti i grobove mnogih mučenika iz roda srpskog, ono što nam je dato, što su nam preci ostavili. Onda ćemo sigurno stati pred presto Hirsta i Svetog kneza Lazara čista obraza i uspravno, jer kao oni tada, tako i mi sada ne branimo samo sebe, nego što smo imali i što ćemo imati“, kazao je vladika Teodosije.

Predstavnici SPC dodelili su ordenje „Majka devet Jugovića“, majkama sa petoro dece i četvoro dece. Zlatni orden dobilo je pet majki sa petoro, a srebrni 39 majki sa četvoro dece.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić poručio je da je Vidovdan dan koji simbolizuje jedinstvo, identitet i opstanak srpskog naroda na Kosovu.
Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da „obeležavamo dan koji je deo našeg identiteta“.

„Važno je da se okupljamo, da u vidovdanskom i kosovskom zavetu crpimo snagu za nove izazove, da treba večno da se žrtvujemo i na oltar sprstva prilažemo najviše što možemo, a danas najviše možemo da ostanemo ovde i borimo se za svoj opstanak. Da ne odustanemo od svog postojanja i prisetimo se onih koji su žrtvovali mnogo više od nas i ne dozvolimo da ovo sveto mesto ostane bez srpskog imena i prezimena, srpskih tragova, da čuvamo ono što smo nasledili“, naglasio je Stojanović.

13495012_10154322749798259_8019789903310750498_n

Posle liturgije u Gračanici, vladika Teodosije će služiti i parastos kososvsim junacima na spomen obeležju Gazimestan, kraj Prištine.

images

Ulica Kneza Lazara, koja od centra Gračanice vodi prema manstiru, blikirana je za saobraćaj. Kosovska policija vozače koji preko Gračanice putuju za Gnjilane preusmerava na sporedne ulice.

Za sve koji žele da prisustvuju obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, obezbeđen je besplatni prevoz. Autobusi su parkirani na platou ispred Tržnog centra „ETC“ u Gračanici.

Sudeći prema broju pristunih građana, obeležavanje Vidovdana u Gračanici je ove godine skromenije u odnosu na ranije.