Грачаница: Владика Теодосије служио Свету ахијерејску литургију

Света архијерејска литургија поводом Видовдана, одржана је данас у порти манастира Грачаница. Уз саслужење свештенства и монаштва, литургију је служио епископ рашко-призренски Теодосије.

13528945_10154322749313259_4293706430263515391_n

Литургији су присуствовали представници Канцеларије за КиМ, принц Александар Карађорђевић и принцеза Јелисавета, српски представници у косовским институцијама, представници локалне самоуправе, као и више стотина грађана са Косова и Метохије, уже Србије, али и из Црне Горе.

Владика Теодосије је у беседи поручио да је Видовдан, „дан када је вечност победила пролазност и поручио да чувамо оно што су нам преци оставили“.

„Честити кнез Лазар, са војводама и јунацима, кренуо је на Косово поље да сусретне отоманску војску бранећи веру и народ свој. Определио се за часни крст који је симбол страдања, али и обнове и васкрсења, што нам је дало посебну снагу, истрајност и храброс,т да чувамо све оно што смо од Христа добили, Светог Саве примили. Сабрали смо се данас са свих страна да се сетимо наших славних јунака и предака, који су пострадали за нас и веру православну. Ако будемо присутни овде онда ћемо сачувати наше светиње, а оне ће сачувати наше душе. Да се угледамо на светог краља Стефана Дечанског и не остављамо кости и гробове многих мученика из рода српског, оно што нам је дато, што су нам преци оставили. Онда ћемо сигурно стати пред престо Хирста и Светог кнеза Лазара чиста образа и усправно, јер као они тада, тако и ми сада не бранимо само себе, него што смо имали и што ћемо имати“, казао је владика Теодосије.

Представници СПЦ доделили су ордење „Мајка девет Југовића“, мајкама са петоро деце и четворо деце. Златни орден добило је пет мајки са петоро, а сребрни 39 мајки са четворо деце.

Председник општине Грачаница Владета Костић поручио је да је Видовдан дан који симболизује јединство, идентитет и опстанак српског народа на Косову.
Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић каже да „обележавамо дан који је део нашег идентитета“.

„Важно је да се окупљамо, да у видовданском и косовском завету црпимо снагу за нове изазове, да треба вечно да се жртвујемо и на олтар спрства прилажемо највише што можемо, а данас највише можемо да останемо овде и боримо се за свој опстанак. Да не одустанемо од свог постојања и присетимо се оних који су жртвовали много више од нас и не дозволимо да ово свето место остане без српског имена и презимена, српских трагова, да чувамо оно што смо наследили“, нагласио је Стојановић.

13495012_10154322749798259_8019789903310750498_n

После литургије у Грачаници, владика Теодосије ће служити и парастос кососвсим јунацима на спомен обележју Газиместан, крај Приштине.

images

Улица Кнеза Лазара, која од центра Грачанице води према манстиру, бликирана је за саобраћај. Косовска полиција возаче који преко Грачанице путују за Гњилане преусмерава на споредне улице.

За све који желе да присуствују обележавању Видовдана на Газиместану, обезбеђен је бесплатни превоз. Аутобуси су паркирани на платоу испред Тржног центра „ЕТЦ“ у Грачаници.

Судећи према броју пристуних грађана, обележавање Видовдана у Грачаници је ове године скроменије у односу на раније.