Милутин Тимотијевић: Не може се без жртве живети!

Пред око 2000 људи, парастос страдалима у Косовском боју, на Газиместану, служио је Епископ рашко -призренски и косовско- метохијски Теодосије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко – призренске.

Милутин Тимотијевић, ректор Нишке богословије, обраћајући се присутнима, позвао је на јединство, на толеранцију, стрпљење, веру и на битку против греха.

“Само чињењем онога што је мило Богу, Срби ће се уврстити у војнике Светог Кнеза Лазара и само ће се тако сачувати српски народ и српска држава”, рекао је ректор Нишке богословије и додао: “Лазар је положио живот за нас, Лазар је учинио жртву за нас. Не може се без жртве живети, јер љубав је увек жртва, а цена те љубави јесте смрт. Јеси ли спреман да положиш душу своју за пријатеља свога? Ако јеси, онда си Христов. Јеси ли спреман за себе да учиниш нешто и да себе учиниш Христовим? Да би био Христов, онда престани да ружно говориш о свом комшији, престани да ружно говориш о свом пријатељу, о свом непријатељу, о било коме! Окрени се к себи и запитај се, хоћеш ли да будеш Лазаров или са онима који су против Лазара!”

Милутин Тимотијевић: Не може се без жртве живети!

Организовано, као и сваке године, на Газиместан су дошли грађани из Републике Српске, Црне Горе, централне Србије, као и из разних делова Косова.

“Дошао сам да пружим подршку браћи, Србима који живе на Косову и Метохију и да их позовем на јединство, али и политичарима да кажем да овим људима заиста треба помоћ и подршка. Срби на Косову нису само бројеви и гласачка машина”, поручује Предраг из Книна, са Газиместана, где је обележен Видовдан и 627 година од Косовске битке.

Бранкица из Београда каже да је предиван осећај боравити на Косову Пољу и да су овде српски корени које ваља сачувати, док Јован из Крушевца има поруку за политичаре:

“Овај народ на Косову живи у тешким условима, ми их разумемо, али им можемо дати само моралну подршку. Нажалост, политичари су лицемерни и крајње је време да почну да се боре за сваког човека овде, а не за политичке поене које ће убирати на муци косовских Срба”.

У бојама српских застава, мирно и достојанствено, неко са песмом, неко са сузама, обележавање Видовдана, завршено је без инцидената. Велики број грађана, који су присуствовали обележавању Видовдана на Газиместану, продужили су за Косовску Митровицу, где је у поподневним часовима најављено откривање споменика Кнезу Лазару.

А.Ћ.