Milutin Timotijević: Ne može se bez žrtve živeti!

Pred oko 2000 ljudi, parastos stradalima u Kosovskom boju, na Gazimestanu, služio je Episkop raško -prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske.

Milutin Timotijević, rektor Niške bogoslovije, obraćajući se prisutnima, pozvao je na jedinstvo, na toleranciju, strpljenje, veru i na bitku protiv greha.

“Samo činjenjem onoga što je milo Bogu, Srbi će se uvrstiti u vojnike Svetog Kneza Lazara i samo će se tako sačuvati srpski narod i srpska država”, rekao je rektor Niške bogoslovije i dodao: “Lazar je položio život za nas, Lazar je učinio žrtvu za nas. Ne može se bez žrtve živeti, jer ljubav je uvek žrtva, a cena te ljubavi jeste smrt. Jesi li spreman da položiš dušu svoju za prijatelja svoga? Ako jesi, onda si Hristov. Jesi li spreman za sebe da učiniš nešto i da sebe učiniš Hristovim? Da bi bio Hristov, onda prestani da ružno govoriš o svom komšiji, prestani da ružno govoriš o svom prijatelju, o svom neprijatelju, o bilo kome! Okreni se k sebi i zapitaj se, hoćeš li da budeš Lazarov ili sa onima koji su protiv Lazara!”

Milutin Timotijević: Ne može se bez žrtve živeti!

Organizovano, kao i svake godine, na Gazimestan su došli građani iz Republike Srpske, Crne Gore, centralne Srbije, kao i iz raznih delova Kosova.

“Došao sam da pružim podršku braći, Srbima koji žive na Kosovu i Metohiju i da ih pozovem na jedinstvo, ali i političarima da kažem da ovim ljudima zaista treba pomoć i podrška. Srbi na Kosovu nisu samo brojevi i glasačka mašina”, poručuje Predrag iz Knina, sa Gazimestana, gde je obeležen Vidovdan i 627 godina od Kosovske bitke.

Brankica iz Beograda kaže da je predivan osećaj boraviti na Kosovu Polju i da su ovde srpski koreni koje valja sačuvati, dok Jovan iz Kruševca ima poruku za političare:

“Ovaj narod na Kosovu živi u teškim uslovima, mi ih razumemo, ali im možemo dati samo moralnu podršku. Nažalost, političari su licemerni i krajnje je vreme da počnu da se bore za svakog čoveka ovde, a ne za političke poene koje će ubirati na muci kosovskih Srba”.

U bojama srpskih zastava, mirno i dostojanstveno, neko sa pesmom, neko sa suzama, obeležavanje Vidovdana, završeno je bez incidenata. Veliki broj građana, koji su prisustvovali obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, produžili su za Kosovsku Mitrovicu, gde je u popodnevnim časovima najavljeno otkrivanje spomenika Knezu Lazaru.

A.Ć.