Petar Sarić: Oni koji pobeđuju oružjem, nikada nisu slobodni

U predvečerje Vidovdana, na tradicionalnom „pesničkom bdeniju“,  u Gračanici su dodeljene  nagrade najzaslužnijim književnim stvaraocima. „Zlatni krst kneza Lazara“, poneo je Petar Sarić, pesnik iz Prištine, koji sada živi i radi na Brezovici. „Pero Despota Stefana Lazarevića“, dobila je Ivana Dimić, pesnikinja iz Beograda, a „Gračanička povelja“ je uručena Tanji Kragujević, pesnikinji koja je takođe iz glavnog grada  Srbije. Tradicionalno, iz ruku najlepše Kosovske devojke za 2016.godinu, Marije Filipović, „Kondir Kosovke devojke“, primio je pisac za decu iz Kraljeva, Dejan Aleksić.

Petar Sarić, dobitnik „Krsta Kneza Lazara“,  je u tradicionalnoj besedi rekao da Srbi na Kosovu „imaju privilegiju da vide što drugi ne vide i ohrabrenje da veruju u ono, u šta drugi ne veruju“.

Petar Sarić: Oni koji pobeđuju oružjem, nikada nisu slobodni

„Imamo nadu da pripadamo vremenu koje je pred nama i u kom ćemo se odbraniti od mnogih pošasti, pre svega od mržnje. Opasani nepostojećim oružjem, kojim se ubijaju sebičnost i zloba, postaćemo slobodni pobednici, jer oni koji pobeđuju oružjem, nikad nisu bili slobodni. Uspećemo tako da osvetlimo mrzitelje i da im, ubijajući ih svetlošću, spasimo život“, u stihovima, kako i priliči, govorio je Sarić.

Podsetivši na herojsku borbu srpske vojske i Svetog Kneza Lazara u Kosovskoj bici, Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski, Teodosije, pozvao je Srbe da misle na svoja buduća pokoljenja i da ponosno nose svoj krst, koji nije samo „stradanje, nego i najava obnove i najava vaskrsenja“.

Petar Sarić: Oni koji pobeđuju oružjem, nikada nisu slobodni

„I mi smo opredeljeni za večno carstvo Hristovo. Kao što se nekada knez Lazar  borio na Kosovu i mi moramo da se borimo na svoj način. Ne smemo da dozvolimo, da ono što je krvlju plaćeno, izgubimo u vremenu u kome živimo“, poruka je vladike Teodisija, srpskom narodu na Kosovu.

Petar Sarić: Oni koji pobeđuju oružjem, nikada nisu slobodni

U Gračanici, kulturnom centru kosovskih Srba, publika je, osim u stihovima trinaestoro pesnika, uživala  i u maestralnom muziciranju i pesmi Simfonijskog orkestra i hora Radio televiizije Srbije, pod upravom maestra Bojana Suđića. Smenjivale su se melodije: „Kreće se lađa Francuska“, „Karmen“, „Žikino kolo“, „Sirtaki“ i  druge kompozicije. Koncert, koji je bio posvećen stogodišnjici povlačenja srpske vojske preko Albanije za vreme Prvog svetskog rata, podigao je na noge prisutne u sali Doma kultire u Gračanici. Maestralni muzičari Simfonisjkog orkestra i hora RTS-a, koncert su završili, kompozicijom „Marš na Drini“, dok ih je publika pozdravljala ovacijama.

Petar Sarić: Oni koji pobeđuju oružjem, nikada nisu slobodni

Organizator ovogodišnjeg „Vidovdanskog pesničkog bdenija“, bio je  Dom kulture Gračanica, pokrovitelj je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a manifestaciju su pomogli: opština Gračanica, Skupština grada  Prištine, izmeštena u Gračanicu i Javno preduzeće „Kopovi Kosovo- Obilić“ i sindikat tog preduzeća. Zbog kiše, manifestacija nije održana u porti manastira Gračanica, već u velikoj sali Doma kulture.

A.Ć.