Петар Сарић: Они који побеђују оружјем, никада нису слободни

У предвечерје Видовдана, на традиционалном „песничком бденију“,  у Грачаници су додељене  награде најзаслужнијим књижевним ствараоцима. „Златни крст кнеза Лазара“, понео је Петар Сарић, песник из Приштине, који сада живи и ради на Брезовици. „Перо Деспота Стефана Лазаревића“, добила је Ивана Димић, песникиња из Београда, а „Грачаничка повеља“ је уручена Тањи Крагујевић, песникињи која је такође из главног града  Србије. Традиционално, из руку најлепше Косовске девојке за 2016.годину, Марије Филиповић, „Кондир Косовке девојке“, примио је писац за децу из Краљева, Дејан Алексић.

Петар Сарић, добитник „Крста Кнеза Лазара“,  је у традиционалној беседи рекао да Срби на Косову „имају привилегију да виде што други не виде и охрабрење да верују у оно, у шта други не верују“.

Петар Сарић: Они који побеђују оружјем, никада нису слободни

„Имамо наду да припадамо времену које је пред нама и у ком ћемо се одбранити од многих пошасти, пре свега од мржње. Опасани непостојећим оружјем, којим се убијају себичност и злоба, постаћемо слободни победници, јер они који побеђују оружјем, никад нису били слободни. Успећемо тако да осветлимо мрзитеље и да им, убијајући их светлошћу, спасимо живот“, у стиховима, како и приличи, говорио је Сарић.

Подсетивши на херојску борбу српске војске и Светог Кнеза Лазара у Косовској бици, Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски, Теодосије, позвао је Србе да мисле на своја будућа покољења и да поносно носе свој крст, који није само „страдање, него и најава обнове и најава васкрсења“.

Петар Сарић: Они који побеђују оружјем, никада нису слободни

„И ми смо опредељени за вечно царство Христово. Као што се некада кнез Лазар  борио на Косову и ми морамо да се боримо на свој начин. Не смемо да дозволимо, да оно што је крвљу плаћено, изгубимо у времену у коме живимо“, порука је владике Теодисија, српском народу на Косову.

Петар Сарић: Они који побеђују оружјем, никада нису слободни

У Грачаници, културном центру косовских Срба, публика је, осим у стиховима тринаесторо песника, уживала  и у маестралном музицирању и песми Симфонијског оркестра и хора Радио телевиизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића. Смењивале су се мелодије: „Креће се лађа Француска“, „Кармен“, „Жикино коло“, „Сиртаки“ и  друге композиције. Концерт, који је био посвећен стогодишњици повлачења српске војске преко Албаније за време Првог светског рата, подигао је на ноге присутне у сали Дома култире у Грачаници. Маестрални музичари Симфонисјког оркестра и хора РТС-а, концерт су завршили, композицијом „Марш на Дрини“, док их је публика поздрављала овацијама.

Петар Сарић: Они који побеђују оружјем, никада нису слободни

Организатор овогодишњег „Видовданског песничког бденија“, био је  Дом културе Грачаница, покровитељ је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, а манифестацију су помогли: општина Грачаница, Скупштина града  Приштине, измештена у Грачаницу и Јавно предузеће „Копови Косово- Обилић“ и синдикат тог предузећа. Због кише, манифестација није одржана у порти манастира Грачаница, већ у великој сали Дома културе.

А.Ћ.