Vesti Online: Музиком против безнађа, српски реп у косовском гету

Реп музика је настала у гету, на улицама црначких четврти Њујорка, као револт према тлачењу и угњетавању. Зато и не чуди, што је дуж целе Метохије баш у Ораховцу, у коме је тешко, догорело до ноктију, из кога људи одлазе трбухом за крухом, уморни од неправде, непотизма, немаштине, недаћа, немилог и недрагог, настао један такав састав. Два основца и четири средњешколца Димитрије, Кузман, Стефан, Марко, Никола и Тимотеј, окупили су се око имена Равчански шмекери.

– Раније смо избацивали неке сминке, играли смо и људи су се одушевили нашим клиповима. Насмејавали смо људе на фејсбуку, урадили смо снимак са нашим комшијом, чика Гилетом који је све одушевио. То је мотивисало наставника Гавру (Гаврило Кујунџић, професор музичког у Великој Хочи) да нам напише песму – прича Димирије.

У почетку су, кажу, мислили да ће је само снимити, али наставник их је пријавио на фестивал „Црквути са Ибра“, који је одржан ове године у Звечану. Равчански шмекери су освојили специјалну награду.

591361_dimitrije_ig
Фото: А.Чукић

– Наравно, волели смо да стекнемо нека нова искуства. Супер смо презадовољни, нисмо се ни надалали да ћемо добити награду и да ће се публици баш толико свидети како смо ми извели нашу песму. Публика је била одушевљена – истиче поносно Димитрије.

А девојчице?

– Девојчице су исто одушевљене – додаје кроз осмех.

– Када чујемо неку музику, ми играмо напољу заједно. Смишљамо неке нове покрете, измишљамо да буде што забавније. Немамо баш неку врсту забаве, у ствари, немамо ништа, па се овако забављано – искрено ће Кузман.
Марко додаје да су однедавно у граду организовани часови каратеа и да сви заједно иду на тренинг.

– То је једино што имамо овде – додаје он.

У групи их је шесторица, а у ствари у Ораховцу у вишим разредима основне и средњој школи имају само још двојицу вршњака. Њихови другари, заједно са породицама, полако одлазе.

– Наравно да нам је жао. Сваки пут доживимо ново разочарење када чујемо неко одлази. Схватимо да нас је све мање и мање, и да не можемо дуго да опстанемо тако. Али, ми се трудимо да нам буде забавно. Не раздвајамо се по цео дан, сви се дружимо да би попунили онај број који нам фали. Када разговарамо, причамо о фудбалу, углавном се присећамо неких догађаја, гледамо да теме буду забавне да не скрећемо разуговор на ружне ствари које се дешавају око нас – причају они.

Крећу се у три-четири улице, колики је српски део града, и имају једно игралиште. Међутим, додају, и на игралишту се осећају међуетничке тензије.

– Па, они дођу, па нам поломе кош. И више они проводе на терену него ми. Не можемо да играмо, осим једни против других, али онда увек дође до свађа. И стално смо под тензијом – додаје Димитрије.

591364_ravcanski-smekeri2_f
Фото: А.Чукић

У овим реп саставу су двојица партизановаца и четири звездаша, али то никада није предмет спора, већ забаве. У музици која их занима се највише цени искреност. Хип хоп култура не познаје социјални и друштвени статус, порекло, веру… већ искључиво искрену причу, а таквих ће бити још, обећавају Равчански шмекери.

Аутор: Јелена Л. Петковић