Надежда Петровић, велики уметник, родољуб и хуманиста

Мултимедијална и документарна изложба „Надежда Петровић, 1915 – 2015″, „Болничарка са палетом“ и Улична галерија“ која обједињује све фазе уметничког стваралаштва хероине и родоначелнице српке модерне, отворна је синоћ у галелији Дома културе у Грачаници.

Надежда Петровић је најзначајнија српска сликарка с краја 19. и почетка 20. века. Осим што је сликала, фотографисала, писала критике и организовала бројне изложбе и ликовне колоније била је и велики родољуб. Доказала се и као патриота на бранику отаџбине, добровољно се пријавила и била болничарка на фронту, где се разболела и умрла од последица тифуса, 3. априла 1915. године, у Ваљеву.

„Надежда је сама по себи била светлост, а дугине боје преносила је на слике, преноси их и данас на све нас, јер је тако живела, за народ и за људе“, рекла је на отварању изложбе директорка Народне библиотеке у Грачаници, Бранкица Костић.

STA43124

И патриота и хуманиста, учествовала у формирању Кола српских сестара, Надежда је ипак, понајвише била уметник и космополита. Њен ликовни исказ је пролазио кроз различите фазе, од Минхенске, преко Србијанске и Париске, до оне последње, ратне.

Пре више од једног века, Надежда је са српском војском стигла до Косова и Метохије и до Македоније. Отуда слике призренске чаршије, старог шадрвана, косовских божура, Грачанице, Турског, али и Душановог моста у Скопљу.

STA43123

Рођеној Чачанки, њени суграђани су се одужили постављањем бисте испред градске Гимназије, организацијом велике сликарске манифестације бијеналног каратера „Меморијал Надежде Петровић“ и оснивањем „Уметничке галерије“ која је названа по њој.

„Надежда је током читавог свог живота и сматрала и изражавала да је умтетност најотворенији облик комуникације међу људима, па ево, и после више од стотину година од њене смрти, потврђују се њени речи“, каже Јулка Маринковић, саветница Музеја Надежде Петровић.

Директорка Уметничке галерије „Надежда Петровић“, Милица Петронијевић је навела да нема дела друштва и културе на почетку 20. века који у Србији не може да се посматра кроз Надежду Петровић.

„Она је била и велики друштвени радник, организатор првих изложби, првих удружења ликовних уметника, инспиратор и организатор преве уметничке колоније у Сићеву, писац ликовних критика, прва жена фотограф у Србији, једном речју, велики уметник и хероина која је у многоме задужила Српство“, рекла је Петронијевићева.

STA43121

После Косовске Митровице и Грачанице, документарна и мултимедијална изложба посвећена Надежди Петровић, њеном животу и стваралаштву, у Грачаници ће бити постављена до 10. јула.

Организатори су Дом културе у Грачаници, Студентски центар из Косовске Митровице, Културни центар „Свети Сава“ из Штрпца и Галерија „Надежде Петровић“ из Чачка.

 

И.М.