Данас и сутра упис у средње школе

Данас и сутра ће се у 32 средње школе на Косову и Метохији, у којима се настава одвија по програму и плану Министарства просвете Републике Србије, уписати 1 600 ђака, који су стекли право да у првом уписном року упишу школу за коју су се определили, за школску 2016/2017. годину.

У другом уписном року, крајем недеље, биће упис на преосталим, слободним местима, а како за „Политику” каже Предраг Стојчетовић, начелник Школске управе Министарства просвете Републике Србије, са седиштем у Косовској Митровици, крајем августа право на накнадни упис имаће свршени основци који су из „оправданих, здравствених разлога били спречени да се у овом року упишу”. Приметно је да број уписаних ученика на југу Косова опада, тврди Стојчетовић.

“Није приметно исељавање, али је евидентно да све више ученика долази у средње школе на северу, иако у својим матичним срединама имају исту школу. Разлог је безбедност, која је проблем свих ових година, па родитељи одлучују и децу шаљу у мање ризичне средине”, каже за „Политику” Стојчетовић.

И ове године највеће интересовање је било за смерове у Медицинској школи, где је на једно место конкурисало по двоје ђака, док је најмање интерсовање за трогодишње средње школе.

“Све је мање ђака који конкуришу за ауто-електричара, ауто-механичара, ауто-лимара, а рецимо у Штрпцу и Косовском Поморављу остало је слободних места за конобара и кувара”, потврђује Стојчетовић, наглашавајући да се и даље високо котирају гимназије које, углавном, уписују вуковци, одлични ђаци, али и ученици са мањим просеком, под условом да има слободних места.

Распоред за упис ученика у средње школе, у другом уписном кругу, биће објављен 8.јула.

А.Ћ.

 

Извор: Радио Контакт Плус