Projekat faza 4: Povratak u četiri opštine i izgradnja više od sto kuća

U okviru projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu – faza 4“, u četiri kosovske opštine biće obezbeđen povratak za 214 raseljenih lica. Za povratnike u opštinama Peć, Klina, Štrpce i Gnjilane predviđena je i izgradnja 51. kuće. Ovo je dogovoreno posle zajedničkog  sastanka ministra za Povratak i zajednice Dalibora Jevtića sa predstavnicima Kancelarije EU i Međunarodnih organizacija za migracije na Kosovu, MOM-IOM i UNHCR.

Na sastanku Upravnog odbora projekta „Povratak i renitegracija na Kosovu – faza 4“, izglasne su liste za izgradnju kuća u opštinama Peć, Klina, Štrpce i Gnjilane, a potom je predstavljena i odobrena lista za izgradnju kuća za 10 porodica, u Mušutištu kod Suve Reke.

Očekuje se da se u što skorije vreme, u okviru četvrte faze projekta, „Povratak i reintegracija na Kosovu“ odobre liste povratnika i za opštine Istok i Obilić. Time bi se omogućio povratak za još 50 porodica, za koje je takođe predviđena izgradnja kuća.

DSC_0300

Na sastanku Upravnog odbora predstavljeni su i važni infrastrukturni projekti koji će se graditi u mešovitim sredinama u opštini Klina, ali i izgradnja aneksa škole u selu Plemetina kod Obilića.

Kosovski ministar za Zajednice i povratak Dalibor Jeftić je članove Upravnog odbora upoznao i sa ihodom razgovora sa direktorom Policije Kosova Špendom Madžunijem, s kojim je dogovorio konkretne korake u cilju postizanja veće bezbednosti u povratničkim sredinama.