Пројекат фаза 4: Повратак у четири општине и изградња више од сто кућа

У оквиру пројекта „Повратак и реинтеграција на Косову – фаза 4“, у четири косовске општине биће обезбеђен повратак за 214 расељених лица. За повратнике у општинама Пећ, Клина, Штрпце и Гњилане предвиђена је и изградња 51. куће. Ово је договорено после заједничког  састанка министра за Повратак и заједнице Далибора Јевтића са представницима Канцеларије ЕУ и Међународних организација за миграције на Косову, МОМ-ИОМ и УНХЦР.

На састанку Управног одбора пројекта „Повратак и ренитеграција на Косову – фаза 4“, изгласне су листе за изградњу кућа у општинама Пећ, Клина, Штрпце и Гњилане, а потом је представљена и одобрена листа за изградњу кућа за 10 породица, у Мушутишту код Суве Реке.

Очекује се да се у што скорије време, у оквиру четврте фазе пројекта, „Повратак и реинтеграција на Косову“ одобре листе повратника и за општине Исток и Обилић. Тиме би се омогућио повратак за још 50 породица, за које је такође предвиђена изградња кућа.

DSC_0300

На састанку Управног одбора представљени су и важни инфраструктурни пројекти који ће се градити у мешовитим срединама у општини Клина, али и изградња анекса школе у селу Племетина код Обилића.

Косовски министар за Заједнице и повратак Далибор Јефтић је чланове Управног одбора упознао и са иходом разговора са директором Полиције Косова Шпендом Маџунијем, с којим је договорио конкретне кораке у циљу постизања веће безбедности у повратничким срединама.