Луначек за РСЕ: ЕУ не жели међуграничне конфликте

Потпредседница Европског парламента и известилац за Косово, Улрике Луначек,  каже да Европска унија не жели отворене међуграничне конфликте, те да се око тога сложила и влада у Пришини, која „треба да пронађе начин да Споразум о демаркацији границе са Црном Гором ратификује у Скупштини.“, јавља Радио „Слободна Европа“.

„Ја сам добро информисана о процесу демаркације и уколико пратите правила видите да ће сваки грађанин који има земљу да настави и даље да поседује ту земљу. Тако да, ништа се не губи и ништа се Косову не одузима, рекла је Луначек.

Она је поручила да позива Скупштину Косова и оне који су против и који ће гласати против, да слободно кретање грађана Косова ставе у приоритет и да ово питање изгласају“.

Луначек је нагласила да је питање либерализације виза у рукама Скупштине Косова и Владе, која такође треба да има конкретне доказе о осуђујућим пресудама за корупцију и криминал међу високим званичницима.

„Тражимо да се конкретно пруже докази о пресудама високим званичницима за организовани криминал и корупцију. Једноставно, треба да се објаве и треба да постоје пресуде за такве случајеве. Требају се документовати, објавити, и то је оно што је потребно“, нагласила је Луначек.

Уколико се то не деси до 5. септембра, немогуће је осигурати подршку Европског парламента за визну либерализацију Косова. „Ово је сада у рукама политичара Косова. Уколико не буде ратификације и уколико се не докажу случајеви корупције до 5. септембра, нисам сигурна да ће Парламент и ЛИБЕ комитет гласати за визну либерализацију. Уколико се то деси, ЛИБЕ комитет ће гласати за, а након тога и Парламент“, рекла је Луначек.