Нова Влада Србије, па наставак дијалога у Бриселу

Наставак  дијалога о нормализацији односа  Приштине и Београда у Бриселу зависи од формирања нове владе у Србији, преноси Радио Слободна Европа.  Неменовани званичник ЕУ је за Радио Слободна Европа навео да датум, агенда и формат следећег састанка могу да се одреде тек након што се у Београду формира влада.

У међувремену, званичници Владе Косова кажу да су спремни да наставе дијалог, али инсистирају на томе да се нове теме не могу отворити без спровођења већ постигнутих споразума. Заменик министра спољних послова Косова, Ваљон Муртезај, за РСЕ је изјавио да Србија није спровела најмање три споразума.

“Влада Косова ће инсистирати на спровођењу споразума о Телекому, односно о позивном броју за Косово, затим о енергетици, те о слободном кретању на главном мосту на Ибру”, рекао је Муртезај и додао да је потребно да се појача динамика спровођења споразума.

Одлагања овог процеса последице су политике у Београду, наводи Муртезај, и наглашава да је потребно да Београд расформира своје „паралелне структуре“ у српским срединама, што је главни услов за формирање Заједнице општина са српском већином.
извор: РСЕ