Nova Vlada Srbije, pa nastavak dijaloga u Briselu

Nastavak  dijaloga o normalizaciji odnosa  Prištine i Beograda u Briselu zavisi od formiranja nove vlade u Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.  Nemenovani zvaničnik EU je za Radio Slobodna Evropa naveo da datum, agenda i format sledećeg sastanka mogu da se odrede tek nakon što se u Beogradu formira vlada.

U međuvremenu, zvaničnici Vlade Kosova kažu da su spremni da nastave dijalog, ali insistiraju na tome da se nove teme ne mogu otvoriti bez sprovođenja već postignutih sporazuma. Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Valjon Murtezaj, za RSE je izjavio da Srbija nije sprovela najmanje tri sporazuma.

“Vlada Kosova će insistirati na sprovođenju sporazuma o Telekomu, odnosno o pozivnom broju za Kosovo, zatim o energetici, te o slobodnom kretanju na glavnom mostu na Ibru”, rekao je Murtezaj i dodao da je potrebno da se pojača dinamika sprovođenja sporazuma.

Odlaganja ovog procesa posledice su politike u Beogradu, navodi Murtezaj, i naglašava da je potrebno da Beograd rasformira svoje „paralelne strukture“ u srpskim sredinama, što je glavni uslov za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.
izvor: RSE