Грачаница: Ускоро до личних документара преко Е-киоска

У општини Грачаница ускоро ће бити инсталиран Е-киоск помоћу кога ће грађани моћи сами да ваде матичне изводе. Уговор о постављању овог апарата председник општине Грачаница Владета Костић потписао је са представницима УСАИД, преко програма „Унапредимо Косово заједно“.

Ова дигитална услуга преко Е-киоска биће доступна 24 часа седам дана у недељи и за његово коришћење довољно је да су грађани већ уписани у цивилни регистар и да су раније вадили екстрате.

images

Дигитално самоуслуживање функционише тако што се лична карта стави на скенер аутомата. Та команда је адекватним програмом праћена до сервера цивилног регистра и на основу броја личне карте извлаче се информације за грађане и аутоматски се издаје документ који се тражи. Цена вађења извода је иста као и на шалтерима. Документа се могу добити на албанском, српском и енглеском језику.

Председник општине Грачаница истиче да ће ова дигитална услуга грађанима знатно олакшати вађење докумената.

“Грађани ће преко овог дигиталног самопуслуживања до извода доћи за два минута. Неће морати долазити на шалтер како би завршили посао, јер ће без потребе службеника доћи до неопходног документа”, изјавио је Костић.

Инсталирање овог апарата спроводи се преко ЦДФ а финансира УСАИД кроз програм “Унапредимо Косово заједно”, у сарадњи са општином Грачаница. УСАИД ће за постављање Е-киоска издвојити 5.312 евра, док ће општина Грачаница учествовати са 1.106 евра.

Овај апарат већ је инсталиран и пуштен у рад испред зграде општине Приштина