Gračanica: Uskoro do ličnih dokumentara preko E-kioska

U opštini Gračanica uskoro će biti instaliran E-kiosk pomoću koga će građani moći sami da vade matične izvode. Ugovor o postavljanju ovog aparata predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić potpisao je sa predstavnicima USAID, preko programa „Unapredimo Kosovo zajedno“.

Ova digitalna usluga preko E-kioska biće dostupna 24 časa sedam dana u nedelji i za njegovo korišćenje dovoljno je da su građani već upisani u civilni registar i da su ranije vadili ekstrate.

images

Digitalno samousluživanje funkcioniše tako što se lična karta stavi na skener automata. Ta komanda je adekvatnim programom praćena do servera civilnog registra i na osnovu broja lične karte izvlače se informacije za građane i automatski se izdaje dokument koji se traži. Cena vađenja izvoda je ista kao i na šalterima. Dokumenta se mogu dobiti na albanskom, srpskom i engleskom jeziku.

Predsednik opštine Gračanica ističe da će ova digitalna usluga građanima znatno olakšati vađenje dokumenata.

“Građani će preko ovog digitalnog samopusluživanja do izvoda doći za dva minuta. Neće morati dolaziti na šalter kako bi završili posao, jer će bez potrebe službenika doći do neophodnog dokumenta”, izjavio je Kostić.

Instaliranje ovog aparata sprovodi se preko CDF a finansira USAID kroz program “Unapredimo Kosovo zajedno”, u saradnji sa opštinom Gračanica. USAID će za postavljanje E-kioska izdvojiti 5.312 evra, dok će opština Gračanica učestvovati sa 1.106 evra.

Ovaj aparat već je instaliran i pušten u rad ispred zgrade opštine Priština