ПРИШТИНА: Почело ископавање уз цркву Христа Спаса

Непосредно уз недовршену православну цркву Христа Спаса у Приштини, почело је ископавање земљишта, због сумњи да се на том простору налази масовна гробница. Ископавање се обавља у присуству форензичара из Београда, Приштине и мисије Еулекс.

Претрази присуствују и председници Комисија за расветљавање судбине несталих током рата на Косову Вељко Одаловић и Пренк Ђетај.

Раније је шеф одјељења за судску медицину у Приштини Арсим Грџалију изјавио да ископавање може да се реализује пошто је Еулексу продужен мандат.

Медији су као аргумент да се започне прекопавање порте ове српске светиње навели изјаве три сведока који су, с приличне удаљености из правца Ректората који се налази у близини Храма, наводно „током рата видели багер да копа током ноћи“.

Званичници у Београду су поводом најаве претраге терена изјавили да желе да избегну политизацију случаја и да ствари до краја истерају на чистац.

Огласио се и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић који је рекао да претрагу око храма Христа Спаса у Приштини треба извршити и да српска заједница никад није бежала од тога да се испита неки терен, ако се сумња да на њему постоји масовна гробница. Међутим, поручио је и да очекује подршку да се тај храм заврши.