Дан сећања на пострадале у општини Ораховац

У Великој Хочи је одржан помен Србима из општине Ораховац које су припадници Ослободилачке војске Косова (УЧК)  убили у периоду од 11. до 28. јула 1998. године.

„Сваке године на српским стратиштима на КиМ вапимо за правдом, не зато што она може да врати оне који су нам узети, већ зато што је то предуслов да уопште можемо да се надамо да зликовци неће доћи по још”, рекао је на помену у Великој Хочи, заменик директора Канцеларије за КиМ, Душан Козарев.

Козарев је подсетио да су Срби у ораховачкој општини међу првима у време ескалације сукоба на Косову и Метохији осетили “сву страхоту дивљачке мржње која се надвила над све што је српско”.

“Осуда оних који су чинили злодела била би порука да они са којима делимо међе желе да живе са нама у миру и да нам не желе зло. Они који нам до данас нису дали правду, не могу, међутим, да нам одузму сећање и нашу човечност. Гајећи сећање и негујући човечност, окупљаћемо се овде док је Србије и српског рода, као вечни сведоци наше невиности и туђе срамоте”, подвукао је Козарев.

Парастосу су присуствовали чланови породица пострадалих али и киднапованих и несталих Срба, представници државе Србије и представници Срба у косовским институцијама.

Сваке године, 18. јула, обележава се „Дан сећања“ на жртве, које су страдале између 11. и 28. јула 1998. године у нападу на Ораховац и околна села – Ретимље, Оптеруша, Зочиште и Велика Хоча. Тада је животе изгубило 47 људи, док је у логоре одведено преко стотину Срба и Рома са ове територије.
Укупно је на територији општине Ораховац, током 1998.и 1999. године, страдало 85 људи, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

(Танјуг)