Dan sećanja na postradale u opštini Orahovac

U Velikoj Hoči je održan pomen Srbima iz opštine Orahovac koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (UČK)  ubili u periodu od 11. do 28. jula 1998. godine.

„Svake godine na srpskim stratištima na KiM vapimo za pravdom, ne zato što ona može da vrati one koji su nam uzeti, već zato što je to preduslov da uopšte možemo da se nadamo da zlikovci neće doći po još”, rekao je na pomenu u Velikoj Hoči, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev.

Kozarev je podsetio da su Srbi u orahovačkoj opštini među prvima u vreme eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji osetili “svu strahotu divljačke mržnje koja se nadvila nad sve što je srpsko”.

“Osuda onih koji su činili zlodela bila bi poruka da oni sa kojima delimo međe žele da žive sa nama u miru i da nam ne žele zlo. Oni koji nam do danas nisu dali pravdu, ne mogu, međutim, da nam oduzmu sećanje i našu čovečnost. Gajeći sećanje i negujući čovečnost, okupljaćemo se ovde dok je Srbije i srpskog roda, kao večni svedoci naše nevinosti i tuđe sramote”, podvukao je Kozarev.

Parastosu su prisustvovali članovi porodica postradalih ali i kidnapovanih i nestalih Srba, predstavnici države Srbije i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Svake godine, 18. jula, obeležava se „Dan sećanja“ na žrtve, koje su stradale između 11. i 28. jula 1998. godine u napadu na Orahovac i okolna sela – Retimlje, Opteruša, Zočište i Velika Hoča. Tada je živote izgubilo 47 ljudi, dok je u logore odvedeno preko stotinu Srba i Roma sa ove teritorije.
Ukupno je na teritoriji opštine Orahovac, tokom 1998.i 1999. godine, stradalo 85 ljudi, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

(Tanjug)