Sputnjik: Kampovi za obuku ID kod Uroševca, Đakovice, Dečana, Prizrena i Peći

Na Kosovu postoji najmanje pet kampova Islamske države za obuku, koju sprovode bivši borci OVK, tvrdi Sputnjik, pozivajući se na „izvor blizak obaveštajnim službama“.

Najveći kampovi smešteni su u oblastima u okolini Uroševca i Đakovice, kao i okrugu Dečani, rekao je taj izvor za Sputnjik i dodao da su slični kampovi primećeni u okolini Prizrena i Peći.

Prema pomenutom izvoru, u redovima Islamske države trenutno je 314 kosovskih Albanaca koji se bore u Iraku i Siriji, a među njima je 38 žena.

Kada je reč o regrutovanju i obuci, kako objašnjava izvor, budućim teroristima IS se najpre „ispira mozak“, uče arapski i izučavaju Kuran, što je praćeno takozvanom praktičnom obukom za borbu koju sprovode bivši članovi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)“ učeći ih, između ostalog, gerilskoj borbi i rukovanju oružjem.

Izvor Sputnjika je takođe upozorio na moguće širenje takvih kampova na Makedoniju i Bosnu, gde je, kako se navodi, tokom ratova devedesetih stiglo oko 800 džihadista.

Centar za istraživanje pitanja zapadnog Balkana (Western Balkans Security Isues) je, kako se podseća, još 2013. godine u svojim izveštajima upozoravao da se na teritoriji Kosova i Albanije nalaze kampovi za obuku terorista ID, a kosovske vlasti su to priznale godinu dana kasnije.