Седамнаест година мало да се пронађу убице

Данас је у селу Старо Грацко у општини Липљан, служен парастос четрнаесторици Срба, убијених док су сабирали летину на својим њивама у атару села. Убијени су: Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Слободан, Новица, Милета и Момир Јанићијевић, Андрија Одаловић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић. Најмлађи међу њима Новица Јанићијевић, имао је само 17 година. Починиоци убиства до данас нису откривени.

Парастос је служио архијерејски намесник приштински Светислав Трајковић, уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске.

Венце на спомен плочу страдалима, положили су представници села, Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Владе и Скупштине Косова, удружења киднапованих и убијених Срба и других неалбанаца, као и градоначелник Грачанице Владета Костић и посланик у Парламенту Црне Горе, Милан Кнежевић.

Седамнаест година мало да се пронађу убице
Парох липљански, Срђан Станковић је рекао да невино страдали мештани Старог Грацка не изазивају само сузе, јер недостају својим најмилијим, већ изазивају и дивљење и страхопоштовање, као према светима, јер они то и јесу.

“Они су свети мученици, који су страдали само зато што су друге вере, само зато што су припадници другог народа”, рекао је парох Станковић, позивајући Србе да остану на својим огњиштима због свих оних који су били жртве, само зато што су Срби.

Помоћник директора Канцеларије Владе Србије за КИМ, Дамјан Јовић, позвао је косовско и међународно правосуђе да пронађу и казне починиоце, јер се само њиховим кажњавањем може постићи суживот. Јовић се нада да ће Специјални суд за ратне злочине Ослободилачке војске Косова, успети да разреши све неразјашњене злочине који су до сада почињени над косовским Србима.

Седамнаест година мало да се пронађу убице

“Чини ми се да смо данас корак ближе тој дугоочекиваној правди имајући у виду да се ускоро очекује почетак рада суда за злочине које је починила терористичка Ослободилачка војска Косова. Изгледа да полако сазрева свест у међународној заједници, да су злочини почињени над Србима на Косову и Метохији толики да се не могу више прикривати и игнорисати,. Не могу се прикривати из простог разлога што оптерећују и прошлост и садашњост, али и будућност. Немогућ је суживот, нормализација односа и помирење, док се негирају злочини попут овога у селу Старо Грацко”, поручио је Јовић.

Заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић сматра да представници Срба у косовским институцијама немају инструменте у својим рукама, како би пронашли злочинце, али да ће наставити да подсећају, како на овај, тако и на све друге злочине и да непрестано траже правду.

“Ми ћемо то радити све док се правда не задовољи и док се не пронађу и казне сви они који су ово починили. Да је срећа да имамо инструмент у својим рукама, да сами тражимо злочинце, то бисмо и урадили. Наша је несрећа да можемо да радимо само ово што радимо, а то је да подсећамо, да тражимо и да захтевамо и то ћемо и радити докле год у нама постоји и један атом снаге”, обећао је Стојановић.

Седамнаест година мало да се пронађу убице

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова је нагласио да на путу помирења и успостављања поверења између Срба и Албанаца има безброј препрека, а да је једна од највећих што до сада нису откривени виновници злочина над Србима, почињеним после оружаног сукоба, у присуству међународне заједнице. Одговорност за почињене, као и за мали број откривених злочина, лежи добрим делом управо на међународној заједници, каже Јевтић.

“То је пре свега одговорност оних чији и јесте посао да се баве правдом и истином и то, пре свега јесте одговорност оних који су овде дошли да створе услове да завлада мир, да створе услове да завлада закон, да завлада правда”, закључио је Јевтић.

Пре три дана пошту страдалим жетеоцима, одао је и косовски председник Хашим Тачи. Он је том приликом изјавио да сваки злочин треба казнити, без обзира ко су извршиоци, а ко жртве. Иначе, за ово убиство, био је ухапшен, а касније пуштен на слободу због недостатка доказа, мештанин суседног села Велики Алаш, Мазљум Битићи.

Анђелка Ћуп