Sedamnaest godina malo da se pronađu ubice

Danas je u selu Staro Gracko u opštini Lipljan, služen parastos četrnaestorici Srba, ubijenih dok su sabirali letinu na svojim njivama u ataru sela. Ubijeni su: Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Slobodan, Novica, Mileta i Momir Janićijević, Andrija Odalović, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović. Najmlađi među njima Novica Janićijević, imao je samo 17 godina. Počinioci ubistva do danas nisu otkriveni.

Parastos je služio arhijerejski namesnik prištinski Svetislav Trajković, uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske.

Vence na spomen ploču stradalima, položili su predstavnici sela, Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Vlade i Skupštine Kosova, udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba i drugih nealbanaca, kao i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i poslanik u Parlamentu Crne Gore, Milan Knežević.

Sedamnaest godina malo da se pronađu ubice
Paroh lipljanski, Srđan Stanković je rekao da nevino stradali meštani Starog Gracka ne izazivaju samo suze, jer nedostaju svojim najmilijim, već izazivaju i divljenje i strahopoštovanje, kao prema svetima, jer oni to i jesu.

“Oni su sveti mučenici, koji su stradali samo zato što su druge vere, samo zato što su pripadnici drugog naroda”, rekao je paroh Stanković, pozivajući Srbe da ostanu na svojim ognjištima zbog svih onih koji su bili žrtve, samo zato što su Srbi.

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KIM, Damjan Jović, pozvao je kosovsko i međunarodno pravosuđe da pronađu i kazne počinioce, jer se samo njihovim kažnjavanjem može postići suživot. Jović se nada da će Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, uspeti da razreši sve nerazjašnjene zločine koji su do sada počinjeni nad kosovskim Srbima.

Sedamnaest godina malo da se pronađu ubice

“Čini mi se da smo danas korak bliže toj dugoočekivanoj pravdi imajući u vidu da se uskoro očekuje početak rada suda za zločine koje je počinila teroristička Oslobodilačka vojska Kosova. Izgleda da polako sazreva svest u međunarodnoj zajednici, da su zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji toliki da se ne mogu više prikrivati i ignorisati,. Ne mogu se prikrivati iz prostog razloga što opterećuju i prošlost i sadašnjost, ali i budućnost. Nemoguć je suživot, normalizacija odnosa i pomirenje, dok se negiraju zločini poput ovoga u selu Staro Gracko”, poručio je Jović.

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović smatra da predstavnici Srba u kosovskim institucijama nemaju instrumente u svojim rukama, kako bi pronašli zločince, ali da će nastaviti da podsećaju, kako na ovaj, tako i na sve druge zločine i da neprestano traže pravdu.

“Mi ćemo to raditi sve dok se pravda ne zadovolji i dok se ne pronađu i kazne svi oni koji su ovo počinili. Da je sreća da imamo instrument u svojim rukama, da sami tražimo zločince, to bismo i uradili. Naša je nesreća da možemo da radimo samo ovo što radimo, a to je da podsećamo, da tražimo i da zahtevamo i to ćemo i raditi dokle god u nama postoji i jedan atom snage”, obećao je Stojanović.

Sedamnaest godina malo da se pronađu ubice

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova je naglasio da na putu pomirenja i uspostavljanja poverenja između Srba i Albanaca ima bezbroj prepreka, a da je jedna od najvećih što do sada nisu otkriveni vinovnici zločina nad Srbima, počinjenim posle oružanog sukoba, u prisustvu međunarodne zajednice. Odgovornost za počinjene, kao i za mali broj otkrivenih zločina, leži dobrim delom upravo na međunarodnoj zajednici, kaže Jevtić.

“To je pre svega odgovornost onih čiji i jeste posao da se bave pravdom i istinom i to, pre svega jeste odgovornost onih koji su ovde došli da stvore uslove da zavlada mir, da stvore uslove da zavlada zakon, da zavlada pravda”, zaključio je Jevtić.

Pre tri dana poštu stradalim žeteocima, odao je i kosovski predsednik Hašim Tači. On je tom prilikom izjavio da svaki zločin treba kazniti, bez obzira ko su izvršioci, a ko žrtve. Inače, za ovo ubistvo, bio je uhapšen, a kasnije pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza, meštanin susednog sela Veliki Alaš, Mazljum Bitići.

Anđelka Ćup