После пуцњаве, на остацима цркве у Бинчу поломљен и часни престо

Група од 20 Срба на коју су испаљена два рафала док су радили у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у селу Бинач вратила се да заврши чишћење и ту затекла поломљен часни престо, преноси Бета.

На остацима цркве затекли су побацано камење и грање и наново оскрнављен и бачен раније поломљени и оштећени часни престо. Случај су пријавили полицији, која је на лице места изашла са Србима и локалним свештеником. После јучерашњег оружаног напада у коме нико није повређен, косовска полиција је инсистирала да Срби дају изјаве у станици полиције, што су они и учинили.

„Према нама у станици полиције су се односили коректно, али је било коментара да се ради о пуцњави која се чула са сеоске свадбе“ рекли су за агенцију Бета.

Истичу да упркос томе што им је јуче речено да ће јавни тужилац покренути истрагу, иста није покренута услед недостатка доказа и изјава сведока и локалних мештана који нису чули никакву пуцњаву.

Три дана пре почетка чишћења манастирске порте Срби су поднели захтев косовској полицији у Витини и тражили да их она обезбеђује. У том манастиру, веома поштованом међу Србима, 16 година уназад на остацима цркве Светог арханђела Гаврила на дан манастирске славе, 26. јула се служи литургија и долазе Срби са свих страна.

Од 1963. године манастир је уписан у регистар споменика културе Србије.