Posle pucnjave, na ostacima crkve u Binču polomljen i časni presto

Grupa od 20 Srba na koju su ispaljena dva rafala dok su radili u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u selu Binač vratila se da završi čišćenje i tu zatekla polomljen časni presto, prenosi Beta.

Na ostacima crkve zatekli su pobacano kamenje i granje i nanovo oskrnavljen i bačen ranije polomljeni i oštećeni časni presto. Slučaj su prijavili policiji, koja je na lice mesta izašla sa Srbima i lokalnim sveštenikom. Posle jučerašnjeg oružanog napada u kome niko nije povređen, kosovska policija je insistirala da Srbi daju izjave u stanici policije, što su oni i učinili.

„Prema nama u stanici policije su se odnosili korektno, ali je bilo komentara da se radi o pucnjavi koja se čula sa seoske svadbe“ rekli su za agenciju Beta.

Ističu da uprkos tome što im je juče rečeno da će javni tužilac pokrenuti istragu, ista nije pokrenuta usled nedostatka dokaza i izjava svedoka i lokalnih meštana koji nisu čuli nikakvu pucnjavu.

Tri dana pre početka čišćenja manastirske porte Srbi su podneli zahtev kosovskoj policiji u Vitini i tražili da ih ona obezbeđuje. U tom manastiru, veoma poštovanom među Srbima, 16 godina unazad na ostacima crkve Svetog arhanđela Gavrila na dan manastirske slave, 26. jula se služi liturgija i dolaze Srbi sa svih strana.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Srbije.