Косовском новинару прети казна за исмевање покушаја пуча у Турској

Амбасада Турске на Косову упутила је примедбу и затражила да косовско Министарство спољних послова предузме неопходне кораке и казни новинара Берата Бужаљу који се на свом Фејсбук профилу нашалио поводом покушаја војног пуча у Турској, преноси приштинска штампа позивајући се на Ројтерс

Оцењујући да је Берат Бужаља, познат по својим сатиричним објавама на друштвеним мрежама, мало више „развезао језик“, приштински медији наводе да је новинар на свом Фејсбук профилу написао следеће:

„Позивам грађане Косова који су на одмору у Турској да се придруже војсци“.

Иако је Бужаља на крају написаног коментара на друштвеној мрежи поставио и емотикон са исплаженим језиком, то код турских дипломатских представника на Косову није протумачено као шала.

Приштински медији наводе да новинар Берат Бужаља има велики број пратилаца на Фејсбуку, док његов интернет портал има више од милион читалаца дневно, али и подсећају да је Турска међу првима подржала независност Косова и да обе државе граде два значајна ауто пута, чија је вредност већа од 2. милијарде долара.

Турска амбасада у Приштини послала је примедбу на новинарево понашање, трежећи од Косова да делује. „Министарство спољних послова требало би да предузме потребне кораке како би се ова особа казнила у складу са законом“, наводи се у саопштењу амбасаде Турске које преноси агенција Ројтерс.