Simić i Jovanović: Konačno dati pravo onima koji žele da se vrate

Predsednik Srpske liste, Slavko Simić, posetio je danas raseljene sa KiM u Crnoj Gori i sa predsednikom Saveza udruženja raseljenih Milenkom Jovanovićem obišao raseljeničke porodice u Sutomoru i Podgorici.  Simića je Jovanović upoznao sa uslovima boravka raseljenih.

„Smatram da je krajnje vreme da Univerzalna deklaracija UN o ljudskim pravima počne da važi i za proterane kosmetske Srbe. Onima koji žele da se vrate to pravo konačno treba i dati“, rekao je Simić posle sastanka sa raseljenima u Udruženju „Kosmet“ u Sutomoru.

„Ako u postojećem ambijentu neko ne može da se vrati u Đakovicu, Dečane ili Peć, može u Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Gračanicu. U tom smislu, daćemo sve od sebe da se uslovi za povratak stvore“, rekao je Simić navodeći da projekat izgradnje povratničkog naselja „Sunčana dolina“ u Zvečanu predviđa upravo takav povratak.

“ Čuo sam danas da u Crnoj Gori imamo značajan broj mladih ljudi, mahom porodičnih, koji žele da život nastave upravo na severu Kosova i Metohije, i oni imaju našu podršku“, naglasio je Simić.

Ocenio je da se u proces trajnog rešavanja problema raseljenih moraju angažovanije uključiti svi relevantni subjekti iz Podgorice, Prištine i Beograda.  Naredni susret predsednika i poslanika Srpske liste sa predstavanicima raseljenih iz Crne Gore, kako je dogovoreno, održaće se u Prištini.

U Crnoj Gori živi oko 11.000 raseljenih sa KiM.