Симић и Јовановић: Коначно дати право онима који желе да се врате

Председник Српске листе, Славко Симић, посетио је данас расељене са КиМ у Црној Гори и са председником Савеза удружења расељених Миленком Јовановићем обишао расељеничке породице у Сутомору и Подгорици.  Симића је Јовановић упознао са условима боравка расељених.

„Сматрам да је крајње време да Универзална декларација УН о људским правима почне да важи и за протеране косметске Србе. Онима који желе да се врате то право коначно треба и дати“, рекао је Симић после састанка са расељенима у Удружењу „Космет“ у Сутомору.

„Ако у постојећем амбијенту неко не може да се врати у Ђаковицу, Дечане или Пећ, може у Косовску Митровицу, Лепосавић, Грачаницу. У том смислу, даћемо све од себе да се услови за повратак створе“, рекао је Симић наводећи да пројекат изградње повратничког насеља „Сунчана долина“ у Звечану предвиђа управо такав повратак.

“ Чуо сам данас да у Црној Гори имамо значајан број младих људи, махом породичних, који желе да живот наставе управо на северу Косова и Метохије, и они имају нашу подршку“, нагласио је Симић.

Оценио је да се у процес трајног решавања проблема расељених морају ангажованије укључити сви релевантни субјекти из Подгорице, Приштине и Београда.  Наредни сусрет председника и посланика Српске листе са представаницима расељених из Црне Горе, како је договорено, одржаће се у Приштини.

У Црној Гори живи око 11.000 расељених са КиМ.