Владика Теодосије: Сачувати светиње и обновити порушене

Епископ рашко призренски Теодосије најавио је данас, на слави у манастиру Светог Архагела код Призрена, почетак обнове порушене цркве Светог Николе која се налази у манастирском комлексу. Ову цркву подигао је српски цар Душан.

„Данашња слава и празник нека буду камен темељац за обнову цркве Светог Николе која чека обнову и, ако Бог да, овог тренутка започнемо са обновом“, рекао је владика Теодосије у беседи након литургије и захвалио се свима који помажу опстанак и обнову цркава и народног живота на Косову и Меохији.

Владика је истакао да је потребно сачувати светиње и обновити оно што смо примили и оно што су други људи попалили и порушили.

„Нашом љубављу и вољом, а Божјом силом да обновимо и ову светињу, да се у њој сабирамо, на темељу на ком ћемо градити све што је добро, часно и поштено, и што су наши преци држали и сачували и нама предали“, рекао је Теодосије.
Црква је уништавана након доласка Турака и од ње су сачувани високи зидови. Међу њима су, након погрома 17. марта 2004. монаси држали богослужења, а део храма је био покривен шаторским крилом. Сада се у обновљеном делу манастира служи у капели која има 20 квадратних метара и она може да прими мали број верника и посетилаца.

„Ово место је извор светлости и наде, велика је привилегија бити ту“, рекао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић и додао да „ово место говори ко смо били и шта би могли да будемо“ као и да се оно „може сачувати љубављу, чашћу, достојанством и моралом који смо сви помало заборавили“.
Манастирској слави у Св. Архангелима присуствовао је велики број верника, расељених Призренаца, гостију из Грчке, Црне Горе, Републике Српске и из градова централне Србије.

(Танјуг)